5 potravín, ktoré vám doplnia hladinu horčíka

Ak vás trápi nedostatočný príjem horčíka, riešenie nenájdete len v regáloch lekární. Niektoré potraviny dokážu zvýšiť hladinu horčíka vo vašom tele už po niekoľkých týždňoch.

Funkcie horčíka

•    udržuje činnosť nervov a svalov
•    uvoľňuje svalové napätie a kŕče
•    prispieva k zdravým kostiam a zubom
•    znižuje vyčerpanie a únavu
•    podporuje funkciu imunitného systému
•    udržuje srdce v dobrej kondícii

Zaznamenali ste niektorý z nasledujúcich prejavov? Možno trpíte práve nedostatkom horčíka.

•    kŕče v nohách
•    nevoľnosti a zápcha
•    silné búšenie srdca
•    náhla vyčerpanosť a pocit slabosti svalov
•    ospalosť
•    bolesti hlavy
•    mravčenie v končatinách
•    strata chuti do jedla
 

Zdroj: www.unsplash.com

  • Pšeničné otruby


Pšeničné otruby sú čoraz častejším doplnkom zdravej stravy a svojím vysokým obsahom minerálov, bielkovín a vitamínov sú ideálnou voľbou pre zlepšenie trávenia a zefektívnenie chudnutia. Vynikajú predovšetkým vlákninou (až 42%), ktorá prispieva k správnej funkcii čriev a celého tráviaceho traktu. Popri horčíku sú pšeničné otruby významným zdrojom vápnika, fosforu, železa, draslíka, sodíka, mangánu a zinku. Postačujú jedna až dve polievkové lyžice pšeničných otrúb denne pre doplnenie obsahu horčíka.
 

  • Horká čokoláda


Aj sladké pokušenie, akým je horká čokoláda sa dokáže postarať o riadnu dávku horčíka, a teda nie nadarmo sa hovorí, že čokoláda upokojuje nervy. Avšak nie každá horká čokoláda obsahuje rovnaké množstvo horčíka, preto je potrebné zacieliť svoj výber na 70%-80% čokolády, keďže práve kakao je tým hlavným zdrojom horčíka.
 

Zdroj: www.pixabay.com

  • Orechy


Či už ide o kešu, mandle alebo para orechy, už 150 gramov orechov dokáže pokryť odporúčanú dennú dávku (350 - 400 mg). Výhodou orieškov je ich variabilita pri konzumácii, keďže sa môžu stať súčasťou akéhokoľvek denného chodu, či už ako doplnenie müsli, ovsených vločiek, ovsenej kaše, ale chuťovo spestria aj zeleninové šaláty.  
 

  • Strukoviny


Bohatým zdrojom horčíka sú aj strukoviny v rôznych tepelných úpravách a prevedeniach, a tak ich možno ľahko pridať do svojho zaužívaného jedálnička. Z hľadiska stráviteľnosti sa oplatí staviť na fazuľu, žltý hrach a červenú šošovicu a výrazne sa odporúča aj namáčanie a prepláchnutie strukovín pred ich tepelnou úpravou. Strukoviny takisto vynikajú ako zdroj železa, vápnika, draslíka a kyseliny listovej.
 

  • Ľanové semienka


Ľahko chuťovo kombinovateľné ľanové semienka sú považované za jeden z najbohatších potravinových zdrojov horčíka, ktoré zoženiete v každom supermarkete. Prospešne vplývajú na zdravie kardiovaskulárneho systému, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, zlepšujú pamäťové schopnosti a pôsobia ako prevencia proti zápche a rakovine. Ich význam spočíva aj vo vysokom obsahu vápnika, selénu, železa, fosforu, zinku, draslíka a vitamínov skupiny B.

Zuzana B.