5 pochúťok z rakytníka rešetliakového

Ranné odrody rakytníka sa zberajú už v auguste, neskoršie v priebehu ďalších dvoch mesiacov.

Rakytník rešetliakový sa dá bez problémov dopestovať aj u nás. Z jedného kríka môžete zozbierať 5 až 10 kg plodov, čo je úžasné množstvo. Plody rakytníka obsahujú množstvo biologicky aktívnych látok. Pozitívom je napríklad vysoký obsah vitamínu C, flavonoidov, karotenoidov, vitamínov zo skupiny B, železa, draslíka, mangánu, nenasýtených mastných kyselín a mnoho ďalších. Rakytník je výborný na posilnenie imunity či lepšie zvládanie stresu. Navyše organizmus výborne zbavuje toxických látok. Čo všetko sa dá z neho pripraviť?

1. Čaj z rakytníkových plodov

Čaj sa dá pripraviť z listov i plodov rakytníka. Ak použijete sušené plody, na jednu dávku budete potrebovať zhruba 2 polievkové lyžice. Dajte ich do hrnca a varte 5 minút. Po precedení nechajte čaj mierne vychladnúť, pretože je najlepšie, keď sa pije vlažný. Ak použijete čerstvé alebo sušené listy, na jednu dávku (250 ml) použite zhruba 1 čajovú lyžičku. Zalejte ju vriacou vodou a nechajte lúhovať.

2. Rakytníkový sirup

Najjednoduchšie je rakytníkový sirup pripraviť v drvičke z nerezovej ocele, pretože kov znižuje množstvo niektorých živín v rakytníku. Získanú šťavu dávame do sklenenej alebo porcelánovej nádoby. Samozrejme, je potrebné pridať cukor a kyselinu citrónovú. Na liter šťavy sa zvyčajne používa 1,6 kg kvalitného trstinového cukru a 7 g kyseliny citrónovej. Keď sa rozpustia, sirup sa nadávkuje do čistých a nahriatych fliaš alebo pohárov a uzatvorí sa. Sirup je najlepšie skladovať na chladnom mieste.

3. Džem z rakytníka

Kilogram umytých plodov za zaleje litrom vody a varí sa na miernom ohni dovtedy, kým plody nezmäknú. Následne sa prelisujú cez sito a pridá sa kilogram trstinového cukru alebo pol kilogramu včelieho medu a hmota sa povarí. Potom sa dá do pohárov a uzatvorí. Možná je ešte aj následná sterilizácia.

4. Rakytník s medom

Z plodov získame prášok a 100 g prášku rozmiešame v 7 dcl včelieho medu. Tento rakytníkový med je výborný na posilnenie imunity, ale aj pri žalúdočných a črevných ťažkostiach. Odporúčaná denná dávka je 1 až 3 čajové lyžičky denne.

5. Rakytníková šťava s citrónom

Šťavu s cesnakom môžete používať na dochutenie jedál alebo posilnenie imunity. Do litra získanej šťavy sa pridá 50 g roztlačeného cesnaku a všetko sa dobre rozmieša.


-w-