5 pochúťok, ktoré zvýšia vašu produktivitu počas dňa

Čo urobíte, keď jednoducho nevládzete a čaká vás hromada úloh v práci? Väčšina zrejme siahne po káve, energetickom nápoji alebo sladkej tyčinke.

To však nemusí byť najšťastnejšie riešenie. Kľúčové je to, čím sa naštartujete už ráno. Nemali by ste zabudnúť na zdravé a výdatné raňajky. Na ich prípravu môžete použiť aj niektoré z nižšie uvedených potravín. Poprípade po nich siahnite vtedy, keď pocítite výrazný deficit energie a nemôžete sa sústrediť. 

1. Ovsené vločky

Táto potravina nesmie medzi zdrojmi zdravej energie chýbať. Často je uvedená na prvých priečkach. Aj preto, lebo je ideálnou voľbou na raňajky. Ovsené vločky  sú možno menej lákavé ako nugátová šiška či sladké cereálie, no ak si ich chutne pripravíte, zamilujete si ich. S ovocím a orechmi ich naozaj oceníte. Okrem toho, že vám dodajú energiu, ktorá sa bude uvoľňovať postupne, podporia koncentráciu, zlepšia náladu a tiež prospievajú tráviacemu traktu.

2. Horká čokoláda

Ak je vaším hlavným povzbudzovacím prostriedkom káva, skúste ju aspoň občas nahradiť kvalitnou horkou čokoládou. Čokoláda s vysokým obsahom kakaa nielenže obsahuje zdraviu prospešné látky (antioxidanty, vitamíny, draslík, horčík, meď) a dodáva energiu, ale navyše aj podporuje tvorbu endorfínov a serotonínu, teda hormónov dobrej nálady. Okrem toho kakao podporuje prietok krvi do mozgu a zlepšuje pamäťové schopnosti. Tablička čokolády denne teda rozhodne nie je na škodu.

3. Voda s citrónom

Voda s čerstvou citrónovou šťavou je výbornou voľbou pre naštartovanie sa do nového dňa, hoci väčšina z nás siahne po káve či energetických nápojoch. Ich problém je aj v tom, že odvodňujú, a teda telo sa môže pasovať s dehydratáciou. Tá sa prejavuje únavou i poruchami koncentrácie.

4. Losos

Tučné ryby sú výborným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktorých prijímame výrazne menej ako omega-6 nenasýtených mastných kyselín, v dôsledku čoho môže dôjsť k vzniku zdravotných problémov. Preto treba jesť veľa rýb alebo si dopriať výživové doplnky v podobe rybieho oleja. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú obnovovať mozgové bunky, a teda podporujú kognitívne funkcie mozgu.

5. Cvikla

Cvikla je zdrojom nitrátov, ktoré sa podieľajú na lepšom okysličení mozgu. Tým pádom sa zlepšuje pamäť, koncentrácia a celkový duševný výkon.

-w-