5 najväčších omylov pri chudnutí

S príchodom leta sa snažíme zdokonaliť svoju postavu. Najmä, ak nás strašia kilá navyše. Chceme rýchlo schudnúť, a tak sa môže stať, že robíme chyby. Tie nás vedia od vytúženého cieľa poriadne vzdialiť. Dajte si na pozor na tie, ktoré sa najčastejšie opakujú.


  • Jeme iba, keď pociťujeme hlad

Hlad je ukazovateľom, ktorý dáva najavo, že sme spotrebovali nejaké kalórie a nasleduje ich doplnenie. Je dôležité rozoznať hlad a chuť „na niečo“. Tá sa prejavuje najmä, keď sme v strese alebo nás ovládne nuda. Druhým dôležitým bodom je najesť sa v pravú chvíľu a nečakať na vlčí hlad. Vtedy zjeme všetko, čo nám príde pod ruku.

  • Zdravé jedlo je drahé

Pravdou je, že ak vymeníte nedeľný segedín za grilované kuracie mäsko so zeleninou, budete nielen zdravší ale aj štíhlejší. Mnohí nadobúdame dojem, že zdravé jedlo môže viac pocítiť peňaženka. Oplatí sa však investovať, vráti sa vám to na pekných krivkách. Prichádza sezóna zeleniny a ovocia, takže určite sa najete aj lacno, aj zdravo.

  • Vynechanie raňajok

To je azda najväčšia chyba, ktorú môžete urobiť. Vaše telo potrebuje na štart do nového dňa veľa energie, z ktorej môže čerpať. Ak vynecháte raňajky, nebudete sa cítiť sýti a bude vás to lákať stále niečo „zobkať“,  to sú zväčša prázdne kalórie. Takže platí, ak chcete niečo zhodiť, musíte sa ráno poriadne najesť. Vynechajte mastné a ťažké jedlá ako párky, volské oko či biele pečivo. Stavte na ovsené vločky, jogurty a ovocie či kvalitnú šunku a syry.

  • Športovať netreba

Tiež máte názor, že ak sa obmedzíte v jedle, nemusíte sa už hýbať? Je to škoda, pretože akákoľvek pohybová aktivita vás posúva ďalej a kilá sa strácajú. Ak iba obmedzíte kalorický príjem, po čase sa vám spomalí metabolizmus, rovnako aj chudnutie. Navyše môže dôjsť k úbytku svalovej hmoty a tým k ďalšiemu poklesu spaľovania. Pohybom zvýšite výdaj energie a nastúpi kalorický deficit. Rozumne urobíte, ak sa budete venovať akejkoľvek športovej aktivite, čo vás baví. Nemusíte sa hneď prihlásiť na hodiny boxu alebo začať behať okolo domu.

  • Žiadne sladkosti

Byť fanúšikom sladkostí nie je pri diéte veľmi múdre rozhodnutie. Ak si ich odopierate, nastúpi nervozita, stres a budete siahať po niečom ešte horšom. Vzdať by ste sa mali zákuskov, keksíkov a iných „nekvalitných“ maškŕt. Chuť na sladké raz za čas doľahne na každého a vtedy siahnite po výdatnej horkej čokoláde s vysokým obsahom kakaa.

Veľa ľudí pri chudnutí vymieňa biely cukor za tmavý. Je úplne jedno, ktorý z nich budete pri chudnutí používať. Hnedý obsahuje viac minerálnych látok a tak dodáva telu viac energie.

Autor: Andrea Zummerová

 

 

.