5 krokov, s ktorými sa Vám podarí ušetriť

Slováci často hovoria, že nemajú z čoho šetriť a žijú od výplaty do výplaty. Veľakrát však nie je problém v nízkej výplate, ale v slabom domácom hospodárení. Zo skúseností Mareka Butalu, odborníka na osobné financie z PARTNERS, platí, že ľudia, ktorí zarábajú priemerne 1 300 eur v čistom, majú vyššiu železnú rezervu ako tí, čo zarábajú 2 000 eur a viac v čistom. To je dôkaz, že nezáleží na tom, koľko zarábam, ale ako sa k príjmu správam.

Prieskum Focusu pre PARTNERS zistil, že:

  • Viac ako polovica Slovákov, ktorí si v domácnosti sporia, uvádza výšku mesačnej nasporenej sumy do 150 eur.
  • Najčastejšie je to do 50 eur, pričom pätina (23 %) respondentov dokáže mesačne odložiť v rozmedzí od 51 do 100 eur.
  • Len 3 % si mesačne odložia viac ako 500 eur.

Kde je teda problém? Marek Butala tvrdí, že veľakrát míňame na veci, na ktoré vôbec nemusíme míňať, ako napríklad na dovolenky alebo prerábky nehnuteľností. „Často prerábame nehnuteľnosti zbytočne, len preto, že sused má prerobené, aj keď sme prerábali pred tromi rokmi,“ vysvetľuje.

Veľakrát takisto zbytočne míňame na nadbytočné zásoby jedla, oblečenia a iných vecí, ktoré nám potom len ležia v skrini či v špajze. Slováci tiež robia chybu v tom, že neplánujú výdavky a neoddeľujú výdavky na spotrebu od výdavkov na finančný trh. „Problémom je aj zbytočné zaúverovanie sa. Za posledné roky spôsobilo viacerým rodinám a domácnostiam problémy, pretože po navýšení splátky a cien potravín a služieb nemali z čoho splácať a financovať bežné výdavky,“ uvádza Marek Butala.

5 KROKOV, KTORÉ SLOVÁKOM POMÔŽU UŠETRIŤ AJ Z MINIMÁLNEHO PLATU

1. Najprv sebe, do rezervy

Jedným z prvých krokov, ktoré Marek Butala odporúča, je princíp „zaplatiť najprv sebe“. To znamená okamžite po získaní výplaty odložiť určitú sumu na portfóliový alebo sporiaci účet. Tento krok pomáha oddeliť peniaze určené na sporenie od tých na spotrebu. „Tí, ktorí takto konajú, majú nadbytky v rezervách bez ohľadu na príjem. Ideálna výška rezervy je šesťnásobok mesačného príjmu domácnosti,“ radí odborník.

2. Plánujte výdavky a eliminujte skryté rezervy

Časté zbytočné výdavky môžu výrazne znížiť schopnosť sporiť. Marek Butala uvádza, že mnoho ľudí má skryté rezervy v podobe zbytočných prerábok nehnuteľností alebo nadmerných zásob jedla a oblečenia. Tieto výdavky sú často výsledkom spoločenského tlaku alebo nepotrebných návykov. Preto je dôležité identifikovať tieto oblasti a znížiť výdavky, ktoré nie sú nevyhnutné.

3. Vyhýbajte sa zbytočnému zadlžovaniu

Jednou z častých chýb je zbytočné zadlžovanie, najmä v posledných štyroch rokoch. Neplánované a neuvážené pôžičky môžu viesť k finančným ťažkostiam, ktoré môžu donútiť rodiny predávať majetok. Plánovanie výdavkov a obmedzenie zadlžovania je kľúčom k udržaniu finančnej stability. Prieskum Focusu pre PARTNERS ukázal, že viac ako polovica (58 %) respondentov nemá žiadne úvery alebo pôžičky na splácanie. Zvyšných 42 % vynakladá časť svojho mesačného príjmu na splácanie úverov a väčšine ľudí na to stačí menej ako 30 % príjmu. Len 3 % ľudí musia na pôžičky vynaložiť viac ako 40 % príjmu.

4. Konzultujte s finančným odborníkom

„Nikdy nezabudnem na klientku, ktorá v tom čase zarábala 650 eur v čistom a mala rezervu 20 000 eur. Vytvorila ju už počas vysokej školy a využila, že bývala u rodičov. Aktuálne býva bez úveru a pravidelne ďalej investuje.“

Marek Butala, odborník na financie z PARTNERS

Ak nemáte správne finančné návyky, môže byť užitočné konzultovať s finančným odborníkom. Odborník môže poskytnúť odborné rady a usmernenia, ktoré pomôžu lepšie spravovať príjem a výdavky, čím sa zvýši schopnosť sporiť. „Ak nemám správne návyky, potrebujem finančného odborníka, aby ma usmerňoval. Chyba je, že si sami radíme,“ hovorí Marek Butala.

5. Rozlišujte medzi rezervami a krátkodobými úsporami

Ľudia si podľa odborníka často mýlia rezervy na neočakávané situácie so sporením na krátkodobé ciele. Je dôležité mať oddelený fond na neočakávané výdavky, ako sú opravy auta alebo domáce spotrebiče, a nesiahnuť na tieto peniaze kvôli krátkodobým potrebám, ako sú dovolenky alebo darčeky.

Viac informácií:

PARTNERS GROUP SK


Focus reprezentatívny prieskum pre PARTNERS, jún 2023, vzorka: 1 012

Zdroj foto: freepik.com