5 krokov, ako sa zbaviť závislosti na cukre

Závislosť na cukre a vysoko priemyselne spracovaných potravinách nie je výmysel. Nedávno vedci z University of Michigan prišli so záverom, že úmrtia, ktoré sú spôsobené nadmernou konzumáciou vysoko priemyselne spracovaných potravín, zdroja rýchlych cukrov a transtukov, sú porovnateľné s účinkami tabakových produktov.

Na základe tejto štúdie sa vedci domnievajú, že konzumácia ultra spracovaných potravín môže byť návyková. Závislosťou na cukre trpia nielen dospelí, ale neraz aj deti v útlom veku, ktoré, bohužiaľ, dostávajú sladkosti za odmenu.

Staršia štúdia z marca 2013, ktorá bola prezentovaná na podujatí American Heart Association, prišla so šokujúcimi zisteniami. Len v Spojených štátoch amerických 25 000 úmrtí ročne súvisí s pitím sladkých nápojov. Nadmerná konzumácia cukru vedie nielen k priberaniu, ale aj k chronickému zápalu, ktorý je príčinou mnohých aj vážnejších ochorení.

Faktom zostáva, že ľudské telo nepotrebuje žiadny pridaný cukor. Vystačí si s tým, ktorý je obsiahnutý, napríklad v strukovinách, obilninách či ovocí. Podľa odporúčaní by dospelý človek nemal prijať viac ako 5 čajových lyžičiek cukru denne. V reálnom živote však priemerný Slovák zje niekoľkonásobne viac, pretože cukor je ukrytý v množstve ultra spracovaných potravín, ako komerčné sladkosti, pečivo, kečupy a tak ďalej.

Zdroj foto: pixabay.com

Uvedomujete si, že nadmerná spotreba cukru je aj váš problém? Jete dennodenne sladkosti? V tom prípade sa inšpirujte našimi tipmi, ako sa zbaviť závislosti na sladkom. Čo je dôležité?

    1. Zbavte sa všetkých sladkostí doma i v práci

Čo nemáte doma, v skrinke v šatni alebo zásuvke kancelárskeho stolíka, nepokúša vás. Prvým krokom, ako sa zbaviť závislosti na cukre, je odstrániť všetky sladkosti, ktoré máte doma a ďalšie nekupovať.

    2. Majte poruke zdravšiu alternatívu

Závislosti na cukre sa nezbavíte zo dňa na deň. Skúste postupne zmenšovať množstvo cukru v jedálničku a nahrádzajte rafinovaný cukor zdravšími alternatívami. Medzi ne patria, napríklad čakankový sirup, med alebo javorový sirup. Nezabúdajte, že aj tieto prírodné sladidlá sú cukry a obsahujú veľa kalórií. Čo v prípade, že dostanete chuť na sladké? Majte poruke napríklad kvalitnú horkú čokoládu.


Zdroj: pixabay.com

    3. Čítajte etikety

Hlavným problémom nadmernej spotreby cukru je to, že je skrytý. To znamená, že sa ukrýva pod desiatkami rôznych názvov aj v potravinách, v ktorých by sme to nečakali.

Kľúčom v tomto smere je dôsledné čítanie etikiet. Na začiatok vám postačí, keď si nekúpite produkty, v ktorých sa cukor a jeho varianty, ako napríklad glukózovo-fruktózový sirup, nachádzajú na prvých troch priečkach. Potom sa snažte príjem potravín s obsahom cukru eliminovať ešte viac a kupovať také, v ktorých je obsiahnutý, iba príležitostne.

    4. Postupne v jedálničku redukujte vysoko priemyselne spracované potraviny

Vysoko priemyselne spracované potraviny škodia fyzickému i psychickému zdraviu. Avšak obsahujú ingrediencie, ktoré v nás vyvolávajú závislosť. Pokúste sa postupne nezdravé ultra spracované potraviny nahradiť zdravšími, napríklad biele pečivo za celozrnné, bielu ryžu za naturálnu, kupované muffiny za doma pripravené a sladené banánmi či hrozienkami.

    5. Nezabúdajte na zdravé raňajky

Ak si dáte zdravé raňajky, je pravdepodobné, že sa budete zdravo stravovať aj počas dňa. Stavte na sladké raňajky v podobe kaší z celozrnných obilnín s ovocím, orechmi a semienkami. Alebo si doprajte celozrnné pečivo s vajíčkami a zeleninou.
-m-