5 jesenných superpotravín pre zdravie

S príchodom jesene nastáva veľa zmien. Mení sa počasie, dni sa skracujú, vzduch je chladnejší a na mnohých z nás sadá akýsi smútok. Nehovoriac o tom, že v chladnejšom období sa tiež zvyšuje počet vírusových ochorení.

Telesné i fyzické zdravie dokážeme, našťastie, účinne podporiť prírodnými prostriedkami. Nie nadarmo sa hovorí, že sme to, čo jeme.

Jeseň nám ponúka bohaté možnosti kvalitných potravín. Tu je zoznam piatich, ktoré by sme nemali prehliadnuť.

Tekvica

Niektorí ľudia poznajú tekvicu len ako jesennú dekoráciu. Lenže tekvica je oveľa viac než len to. Tento prírodný poklad so sladkastou dužinou je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Obsahuje hlavne vitamín A, ktorý je známy pozitívnym vplyvom na zrak a ochranu očí pred rôznymi ochoreniami. 

Z tekvice získame tiež vitamín C a E, železo a draslík, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a ďalšie zdraviu prospešné látky.

Pravidelná konzumácia tekvice podporuje celkové zdravie a imunitu.

Navyše pomáha pri chudnutí, je prevenciou hypertenzie, prispieva k lepšiemu spánku a je tiež známa svojimi účinkami proti rakovine.

Veľmi zdravý je aj tekvicový olej či tekvicové semiačka.

                                                             Zdroj: freepik.com

Rakytník

Rakytník rešetliakový je superpotravina, ktorá je výborným prostriedkom na podporu imunity vďaka vysokému obsahu vitamínu C, antioxidantov a ďalších látok.

Malé oranžovožlté bobuľky majú pozitívne účinky na srdce a oči, ale prospievajú aj pokožke, ktorú chránia pred predčasným starnutím.

Rakytník si možno pridávať do smoothie, pripravuje sa z neho chutná šťava či sirup. Tí odvážnejší môžu denne zjesť niekoľko čerstvých superkyslých bobuliek a zdravý je aj odvar z listov rakytníka.

Ružičkový kel

Ružičkový kel je zásobárňou vitamínov A, C a K, ako aj vápnika a železa. Vďaka obsahu antioxidantov pôsobí protizápalovo a chráni bunky pred poškodením.

Podporuje krvotvorbu, obranyschopnosť organizmu, pôsobí blahodarne na nervovú sústavu i trávenie a krvný tlak. Môže sa pridávať do šalátov, smoothie alebo polievok.

                                                         Zdroj: freepik.com

Orechy a semiačka

Orechy by takisto nemali chýbať v našom jesennom jedálničku spolu s rôznymi semiačkami. Vlašské či lieskové orechy, mandle, kešu a mnohé iné druhy orieškov sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu. Obsahujú aj množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť zdravie srdca a mozgu. Patria aj medzi prírodné “antidepresíva”.

Orechy a semiačka (napríklad už spomínané tekvicové, ale aj chia, sezamové alebo slnečnicové) sú ideálnym zdravým snackom na jesenné dni.

Šípky

Šípky sú superpotravina a ich pravidelná konzumácia sa odporúča hlavne v ponurých, chladných mesiacoch. Počas jesene si ich navyše ľahko nazbierame pri prechádzke prírodou. Malé červené plody sú známe vysokým obsahom vitamínu C, vďaka čomu účinne podporia imunitu a zotavenie z vírusových ochorení. 

Šípky majú tiež protizápalové a diuretické účinky a obsah vlákniny prospieva tráveniu.

Pripravuje sa z nich liečivý odvar, sirup ale aj chutný džem či omáčka k mäsu.

Toto je zoznam piatich prírodných zázrakov, ktoré na jeseň dokážu výrazne prispieť k zdraviu. Samozrejme, zoznam zdraviu prospešných potravín je oveľa dlhší. Jeseň nás doslova vyzýva k tomu, aby sme jedli jej bohaté plody, ako sú jablká, hrušky, slivky a množstvo ďalších pokladov zo záhrady a prírody.

 

 

Zdroj foto: Zdroj foto: freepik.com