5 jarných kúr, ktoré telo očistia i posilnia

Jar nám ponúka všetko potrebné k tomu, aby sme telo po zime odľahčili a podporili prirodzené detoxikačné mechanizmy, ktorými disponuje. Ktoré očistné kúry stoja za vyskúšanie?

Jarná žihľavová kúra

Na žihľavovú kúru na podporu očisty a posilnenie organizmu použite mladé jarné výhonky pŕhľavy. Najčastejšie sa v súvislosti s detoxom stretnete s prípravou záparu, teda čaju. Urobte si ho z 2 čajových lyžičiek žihľavy a 250 ml vody. Žihľavu zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 15 minút. Preceďte a teplý čaj vypite. Avšak účinnejšie je, keď si zo žihľavy pripravíte čerstvú šťavu, poprípade výluh. Ako na to? Umyté výhonky žihľavy dajte do odšťavovača. Štamprlík si dajte ráno nalačno a druhý pred obedom. Kúra nesmie trvať dlhšie ako dva týždne.

Kúra z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak má množstvo pozitívnych účinkov na organizmus, vrátane posilnenia imunity. V rámci jarnej kúry si počas sezóny medvedieho cesnaku pridajte každý deň medvedí cesnak do smoothie, pripravte si pesto, urobte si maslo alebo ním dochuťte polievku. Samozrejme, zelené lístky medvedieho cesnaku môžete aj odšťaviť. Pozor, aj tu platí, že všetkého veľa škodí. Denne by ste nemali zjesť viac ako 20 lístkov denne.

Púpava

Ďalšou skvelou bylinkou na očistenie a posilnenie organizmu je púpava. Púpava sa dá konzumovať celá. Zo zelených listov si môžete pripraviť šťavu, pridať ju do chutných šalátov alebo si z nej uvariť púpavový prívarok rovnako, ako robíte ten zo špenátu. Klasikou z púpavy je čaj. Na jeho prípravu použite 1 – 2 čajové lyžičky púpavového koreňa a zalejte ho horúcou vodou. Po 15-tich minútach lúhovania čaj preceďte a pomaly pite 20 – 30 minút pred jedlom.

Breza

Breza je pokladom pre imunitu, má protizápalové vlastnosti a napomáha očisteniu organizmu od škodlivých látok. Prospieva srdcu, cievam i pečeni. V rámci jarnej kúry môžete popíjať čaj alebo brezovú šťavu. Používa sa aj brezová tinktúra. Ak sa rozhodnete pre šťavu, vždy si dôkladne prečítajte zloženie. Ak pripravujete čaj z čerstvých brezových listov, poriadne ich umyte. Potom 2 čajové lyžičky nakrájaných listov zalejte vriacou vodou, nechajte lúhovať 12 minút, preceďte a pite teplý dva razy denne.

Pýr plazivý

Pýr plazivý možno zberať už v apríli, čo vám dáva príležitosť vyskúšať na vlastnom tele jeho účinky. Je výborný na prečistenie krvi, pri kožných ochoreniach, ťažkostiach s obličkami a pečeňou. V sušenej forme nájdete koreň tento rastliny. Na prípravu šálky čaju potrebujete polievkovú lyžicu zmesi a 2 dcl vriacej vody. Po 15-tich minútach lúhovania čaj preceďte a vypite.
Mirka: