
5 faktov o potravinových intoleranciách, ktorým môžete veriť
Varenie pre rodinu či priateľov je radosť, no potravinové intolerancie a alergie stravníkov môžu do prípravy spoločného jedla priniesť nečakané výzvy. Toto sú najdôležitejšie fakty o potravinových intoleranciách, ktoré pre vás pri príležitosti uvedenia novej značky alternatívnych výrobkov TOMU VER pripravila známa výživová poradkyňa Zuzana Líšková.
Intolerancie a alergie: V čom je rozdiel?
Na úvod je dôležité povedať, že potravinová intolerancia a alergia nie je to isté. Hoci sa tieto dva pojmy často zamieňajú, v skutočnosti ide o úplne odlišné veci. Potravinová intolerancia znamená, že telo nevie správne stráviť alebo spracovať určitú zložku potravín, čo spôsobuje tráviace ťažkosti. Naopak, pri potravinovej alergii ide o reakciu imunitného systému, ktorý danú potravinu vníma ako hrozbu.
„Kým pri intolerancii sú príznaky miernejšie a závisia od množstva skonzumovanej potraviny, alergia môže spôsobiť vážnu, život ohrozujúcu reakciu už pri malom množstve alergénu. Najčastejšími príznakmi potravinovej intolerancie sú tráviace problémy, bolesti hlavy, únava či kožné problémy,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Zuzana Líšková.
Okolo potravinových intolerancií koluje množstvo mýtov. Niektoré sú neškodné, iné môžu zbytočne obmedzovať váš jedálniček. Prečítajte si fakty, ktorým môžete zaručene veriť.
5 faktov o potravinových intoleranciách:
- Nie každá intolerancia sa dá odhaliť testami.
Laktózová intolerancia a celiakia sa dajú diagnostikovať, no pri iných intoleranciách alebo alergiách je najspoľahlivejšou metódou eliminačná diéta pod dohľadom odborníka. Mnohé komerčné testy zatiaľ nemajú dostatočné vedecké dôkazy.
- Príznaky sa môžu objaviť aj hodiny po jedle.
Na rozdiel od alergií, ktoré spúšťajú okamžitú reakciu, pri potravinových intoleranciách sa problémy môžu prejaviť až po niekoľkých hodinách alebo dokonca na druhý deň.
- Spracovanie potravín môže ovplyvniť ich toleranciu.
Niektoré fermentované či spracované potraviny môžu byť pre ľudí s intoleranciou ľahšie stráviteľné. Napríklad kysnutý chlieb obsahuje menej lepku a dlho zrejúce syry menej laktózy, vďaka čomu ich niektorí ľudia lepšie znášajú.
- Aj keď mám intoleranciu, vyhýbať sa danej potravine nemusím doživotne.
Niektoré intolerancie sa dajú zlepšiť úpravou stravy a starostlivosťou o črevný mikrobióm. Ten mohli zhoršiť faktory ako stres, antibiotiká či zlá strava. Niektoré intolerancie môžu byť dočasné a po úprave črevnej mikroflóry sa môžu zmierniť alebo úplne zmiznúť.
- Intolerancia neznamená, že musím istý typ receptov úplne vylúčiť.
Niektorí ľudia s intoleranciou na laktózu dokážu bez problémov konzumovať malé množstvo laktózy alebo fermentované mliečne výrobky, ako sú jogurty či kefír. V dnešnej dobe sú však na trhu dostupné rôzne chutné alternatívy. Nájdete ich aj v ponuke nášho najväčšieho domáceho reťazca COOP Jednota.
Ak sa s intoleranciou stretávate vy alebo niekto z vašich blízkych, v portfóliu značky TOMU VER od COOP Jednoty nájdete výrobky, s ktorými bude príprava spoločného obeda jednoduchšia. TOMU VER je nový rad alternatívnych potravín určených pre ľudí s intoleranciou na lepok a laktózu, ako aj pre všetkých, ktorí majú špeciálne preferencie.
Viac informácií o produktoch TOMU VER nájdete na https://coop.sk/sk/tomu-ver
Najčastejšie intolerancie |
Aké potraviny si vyberať v obchode? |
Laktózová intolerancia |
|
Intolerancia na lepok |
|
Histamínová intolerancia |
|
RECEPT 1:
Pripravte si farebný cviklový hummus s marinovanou hruškou
Počet porcií: 4
Príprava: 45 – 60 minút
Chutný, zdravý a navyše bez lepku a laktózy – tento cviklový hummus je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú ľahkú a zároveň lahodnú pochúťku. Ak očakávate návštevu a chcete prekvapiť niečím originálnejším než tradičnými chlebíčkami, stavte na tento recept od kuchára Dávida Géczyho, ktorý poteší aj ľudí s rôznymi potravinovými intoleranciami.
Ingrediencie:
- ryžové krekry TOMU VER
- 250 g červenej repy
- 300 g predvareného cíceru aj so šťavou
- 3 lyžice tahini pasty
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- olivový olej podľa potreby
- 3 väčšie hrušky
- 1 dcl jablčného octu
- 1 zväzok čerstvého mladého tymianu
- 1 balenie píniových orieškov
- soľ, čierne korenie, cukor, voda
Postup:
- Rúru predhrejte na 200 °C. Červenú repu osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom, zabaľte do alobalu a pečte približne 40 minút, kým nezmäkne.
- Medzitým si v hrnci zmiešajte jablčný ocot, vodu a cukor, priveďte do varu a pridajte na plátky nakrájané hrušky. Varte do mäkka a nechajte vychladnúť.
- Píniové oriešky opražte nasucho na panvici.
- Upečenú cviklu nechajte vychladnúť, ošúpte a spolu s cícerom rozmixujte dohladka. Pridajte citrónovú šťavu, tahini, soľ a postupne prilievajte olivový olej, aby ste dosiahli krémovú konzistenciu.
- Hummus servírujte na chrumkavých ryžových krekroch TOMU VER, doplňte marinovanými hruškami, píniovými orieškami a čerstvým tymianom. Výsledkom je harmonická kombinácia sladkej, kyslej a orieškovej chuti, ktorú si zamilujete!
Doprajte si chutné jedlo bez kompromisov! Prípravou netradičného občerstvenia z kvalitných surovín značky TOMU VER, ktoré nájdete v predajniach COOP Jednota, potešíte každú návštevu, nielen ľudí s intoleranciami.
RECEPT 2
Recept aj pre ľudí s intoleranciami: Červená šošovica na smotane
Počet porcií: 4
Príprava: 45 – 60 minút
Ak hľadáte recept na chutné netradičné jedlo, ktoré zároveň môžu jesť aj ľudia s laktózovou intoleranciou či celiakiou, vyskúšajte červenú šošovicu na smotane. Autorom tohto receptu je kuchár Dávid Géczy, ktorý sa venuje príprave chutných netradičných a zároveň nutrične vyvážených jedál. Šošovica je bohatá na vlákninu a bielkoviny, výborne zasýti, pričom jej jemnú chuť krásne dopĺňajú aromatické bylinky a nakladané huby.
Ingrediencie:
- 500 g šošovice TOMU VER
- 250 ml smotany na šľahanie 30 % TOMU VER
- 2 väčšie cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice demi-glace alebo 1,5 l vývaru
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- 3 stonky stopkového zeleru
- 1 lyžička červenej papriky
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 150 g nakladaných húb
- 30 g čerstvých byliniek (kôpor, koriander, petržlenová vňať)
- bylinkový olej
- soľ, čierne korenie
- voda podľa potreby
Postup:
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Opekajte ju na miernom ohni 15 – 20 minút, kým nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte najemno nasekaný cesnak, červenú papriku a na kocky nakrájanú zeleninu. Restujte približne 30 sekúnd, aby sa chute prepojili, no aby cesnak a paprika nezhorkli.
- Zalejte vývarom alebo demi-glace a vodou, pridajte šošovicu a nechajte variť do mäkka.
- Keď je šošovica mäkká, prilejte smotanu a povarte ešte pár minút, kým omáčka dosiahne požadovanú konzistenciu. Dochuťte soľou a korením.
- Do hotovej omáčky pridajte nasekané čerstvé bylinky. Podávajte s nakladanými hubami, pokvapkané bylinkovým olejom a doplnené proteínovým chlebom alebo chrumkavými krekrami značky TOMU VER.
Táto lahodná pochúťka je skvelou voľbou pre ľahký obed alebo večeru. Vyskúšajte si ju pripraviť s alternatívnymi potravinami TOMU VER, ktoré nájdete v predajniach COOP Jednota.
RECEPT 3
Chutný dezert bez kompromisov: Bezlaktózová panna cotta s ovocím
Počet porcií: 6
Príprava: 20 minút + tuhnutie
Rýchly lahodný dezert bez lepku a laktózy – recept Dávida Géczyho na panna cottu je správnou voľbou, ak očakávate návštevu a chcete mať istotu, že potešíte aj hostí s intoleranciami. Dezert si zamilujete pre jeho krémovú textúru a skvelú kombináciu chutí jemnej vanilky a výrazného sviežeho ovocia.
Ingrediencie:
- 6 plátkov želatíny
- 750 ml smotany na šľahanie 30 % TOMU VER
- 80 g kryštálového cukru
- 1 lusk pravej vanilky
- štipka nastrúhanej tonka fazuľky
- 700 g mrazených jahôd alebo iného ovocia
- lístky medovky
Postup:
- Želatínu namočte do studenej vody a nechajte zmäknúť.
- Na miernom ohni povarte smotanu s cukrom, vanilkou a tonka fazuľkou. Dbajte na to, aby zmes nezovrela, pretože želatína by po pridaní mohla stratiť svoje schopnosti.
- Pridajte želatínu, jemne premiešajte, preceďte cez sitko a nalejte do pripravených pohárov alebo misiek.
- Keď panna cotta vychladne, dajte ju na niekoľko hodín alebo na noc stuhnúť do chladničky.
- Pred servírovaním zohrejte na panvici mrazené jahody alebo iné ovocie.
- Vychladnutú ovocnú zmes nalejte na stuhnutú panna cottu a dozdobte lístkami medovky.
Panna cotta je obľúbený dezert pre každú príležitosť. Využite pri jej príprave bezlaktózovú smotanu TOMU VER a potešte touto lahôdkou tých, ktorí si ju bežne nemôžu dopriať. TOMU VER je nová značka alternatívnych potravín COOP Jednota, ktoré nájdete po celom Slovensku, najmä v predajniach formátu Supermarket a TEMPO Supermarket.
Zdroj foto: freepik; TOMU VER; COOP Jednota