5 dôvodov, prečo zaradiť tempeh do jedálneho lístka
Fermentované potraviny patria k najzdravším na svete. Už dávno neplatí, že tempeh jedia len vegetariáni či vegáni. Zamilujete si ho aj vy kvôli skvelej chuti i nutričnému profilu.
Tempeh pochádza z Indonézie a vyrába sa z varených, fermentovaných sójových bôbov. Pomaly, ale isto sa udomácňuje aj na našom trhu – nájdete ho snáď v každom supermarkete i dobrých predajniach potravín.
Jeho prednosťami sú vynikajúca chuť, všestranné použitie a výživová hodnota. Prečo by ste ho mali zaradiť do jedálneho lístka?
Je skvelou zásobárňou bielkovín, vitamínov i minerálov
Približne 100-gramová porcia tempehu obsahuje okolo 16 g bielkovín. To znamená, že je skvelou potravinou nielen pre „nemäsožravcov“, ale poslúži aj na spestrenie bežného jedálnička.
Okrem toho je 100 g tempehu zdrojom 9 g tuku, 8 g sacharidov a viacerých významných vitamínov i minerálov. Ide, napríklad o mangán, meď, fosfor, horčík, vitamíny skupiny B, železo, vápnik, draslík a zinok.
Za zmienku stojí aj vláknina a cenné antioxidanty, chrániace bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Prospieva črevám
Tempeh vzniká fermentáciou, avšak pokiaľ produkt prejde procesom pasterizácie, ich množstvo nie je významné. Bez ohľadu na túto skutočnosť však obsahuje probiotickú vlákninu, čiže takú, ktorá je potravou pre probiotiká a pomáha im rásť. To, samozrejme, prospieva zdraviu čriev i imunitnému systému, keďže 70 percent obranyschopnosti sa skrýva v črevách.
Napomáha znižovať hladinu cholesterolu
Ak aspoň z času na čas vymeníte mäso za tempeh, skôr či neskôr sa to odzrkadlí aj na hladine cholesterolu. Prečo? Dôvodom je obsah sójových izoflavónov a tiež niacínu, dôležitého vitamínu zo skupiny B, ktoré majú vplyv na úroveň cholesterolu v krvi.
Prospieva kostiam
Sója je známa bohatým obsahom živín, ale aj vysokým zastúpením antinutričných látok, ktoré zabraňujú ich vstrebávaniu. Avšak proces fermentácie túto situáciu významne ovplyvňuje smerom k lepšiemu. Vďaka nej je vápnik, horčík i fosfor z tempehu dobre využiteľný ľudským organizmom a predstavuje prevenciu osteoporózy.
Spomaľuje celkové starnutie
Tempeh je zdrojom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom a následným vznikom chorôb. Vďaka tomu môže slúžiť spolu s ďalšími antioxidačnými potravinami ako prevencia ochorení i prostriedok na spomalenie celkového starnutia organizmu.
Pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi
Ak chcete predísť prudkým výkyvom cukru a inzulínu v krvi, je nevyhnutnosťou celková úprava jedálnička, najmä obmedzenie vysoko priemyselne spracovaných potravín, bohatých na rafinovaný cukor, bielu múku či nezdravé tuky. Avšak pomôcť môže aj tempeh, v ktorom sa nachádzajú slušné dávky mangánu. Práve ten má schopnosť prispievať k vyrovnanej hladine cukru v krvi.
Mirka