5 dôvodov, prečo si zamilujete cícer

Podľa odborníkov na výživu by sme mali strukoviny konzumovať aspoň dva razy týždenne, pretože obsahujú množstvo biologicky aktívnych látok. Mnohých od tohto odporúčania odrádza skutočnosť, že strukoviny nafukujú. Avšak aj tomu sa dá predísť – jednou z najľahšie stráviteľných strukovín je cícer. Aké sú jeho ďalšie plusy?

1. Zabraňuje vzniku osteoporózy

Osteoporóza vzniká hlavne u žien v období menopauzy, avšak objavuje sa aj u mužov. V tomto smere je dôležité konzumovať nielen potraviny bohaté na vápnik, ale aj ďalšie živiny. Ako je na tom cícer v tomto smere? Pre správny vývoj kostí je dôležitý napríklad mangán. 100 g vareného cícera pokryje viac ako 50 % ODD tohto minerálu. Cícer ďalej obsahuje aj vápnik, fosfor, železo a vitamín K, ktoré sú takisto pre kosti veľmi dôležité.

2. Je pomocníkom pri chudnutí

Jedna šálka cíceru dodá do tela až 12 g vlákniny. Vláknina je potrebná nielen pre zdravie čriev, ale aj výborne zasýti, čo je pri chudnutí dôležité. Energia, ktorú organizmu poskytne cícer, sa uvoľňuje postupne, čiže nespôsobuje prudké kolísanie krvného cukru a inzulínu. Podľa vedeckých štúdií konzumácia potravín, ako je napríklad cícer, pomáha predchádzať vzniku obezity, ale aj kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.

3. Bojuje proti zápche

Aj tento pozitívny účinok cíceru súvisí s obsahom vlákniny. Ak jej neprijímame dostatok, môže sa to prejaviť práve nepravidelným vyprázdňovaním. Pravidelná konzumácia cíceru a ďalších potravín bohatých na vlákninu teda problémy so zápchou eliminuje.

4. Je prospešný pre zdravie srdca

Zdravie srdca pozitívne ovplyvňuje vláknina, draslík i vitamín B6, ktoré sú v cíceri zastúpené. Vláknina pomáha so znižovaním cholesterolu a draslík znižuje krvný tlak. Napríklad podľa jednej štúdie tí, ktorí denne skonzumovali 4069 mg draslíka, mali takmer o 50 % nižšie riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca v porovnaní s tými, ktorí denne prijali cca 1 000 mg. Za zmienku stojí aj to, že i deficit vitamínu B6 je spájaný so vznikom ochorení srdca.

5. Je prevenciou vzniku cukrovky

Podľa odporúčaní by mal byť príjem vlákniny u dospelého človeka cca 30 g denne. Podľa odborníkov však väčšina z nás neskonzumuje ani polovicu z tohto množstva. Ako to napraviť? Slušnou zásobárňou vlákniny je cícer. Ako je spomenuté vyššie, jedna šálka dodá do tela až 12 g vlákniny.

-w-