5 dôvodov, prečo si dopriať hrušky

Spolu s jablkami patria hrušky k bežne dostupným druhom ovocia u nás. Väčšina z nás iste dobre pozná dokonale sladkú chuť, ktorá sa s hruškami spája. Aj pre ich vyššiu sladkosť je toto ovocie často obľúbené u malých detí. No hrušky nie sú len chutnou sladkou pochúťkou. Existuje viacero dôvodov, prečo by sme toto ovocie mali konzumovať pravidelne.


Vzácny obsah

Hrušky, ktorých na svete existuje asi 3000 druhov, tvorí z väčšej časti voda (až okolo 80 %) a v 100 gramoch tohto ovocia je asi 55 kalórií. Samozrejme, nájdeme v nej množstvo vitamínov a minerálov, pričom väčšina cenných látok sa nachádza v šupke a tesne pod ňou.

V 100 gramoch hrušiek dodáme telu aj približne polovicu odporúčanej dennej dávky vlákniny.

Z vitamínov a minerálov obsahuje toto ovocie najmä vitamíny skupiny B, vitamín K a C, vápnik, meď, fosfor, sodík, železo či draslík, ako aj ďalšie cenné látky.

5 dôvodov, prečo si dopriať hrušky pravidelne

Vďaka obsahu vzácnych látok sú hrušky dobrým spojencom na podporu celkového zdravia. Tu je hlavných päť pozitívnych účinkov hrušiek na naše zdravie.

                                                                Zdroj: freepik.com

Upravujú hladinu cukru v krvi

Napriek tomu, že hrušky považujeme skôr za sladšie ovocie, majú pozitívny efekt na hladinu cukru v krvi. Potvrdili to dokonca aj štúdie, ktoré okrem toho zistili, že pravidelná konzumácia hrušiek znižuje riziko ochorenia na cukrovku II. typu.

Prevencia zápchy a podpora trávenia

Vláknina v strave je dobrou prevenciou zápchy a hrušky sú jej výborným zdrojom.

Navyše pektín obsiahnutý v hruškách podporuje rast dobrých baktérií v hrubom čreve a pomáha udržiavať zdravý mikrobióm v črevách. A zdravé črevá sú základom silnej imunity nášho organizmu.

Znižujú zápaly

Hrušky sú bohaté na silné antioxidanty, flavonoidy. Výskumy ukázali, že flavonoidy môžu znižovať zápal a tým aj riziko niektorých ochorení, ako sú:

  • rakovina,
  • srdcové ochorenia,
  • zápaly močových ciest,
  • infekcie spôsobené baktériami, hubami a vírusmi,
  • Alzheimerova a  Parkinsonova choroba,
  • mŕtvica a
  • diabetes typu 2.

                                                        Zdroj: freepik.com

Podporujú zdravie srdca

Živiny obsiahnuté v hruškách prospievajú aj srdcu. Môže za to najmä vláknina, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri znižovaní cholesterolu. Je známe, že práve vysoký cholesterol je jednou z hlavných príčin srdcových ochorení.

Ďalším kľúčovým prvkom je draslík, ktorý pomáha znižovať vysoký krvný tlak, čo je ďalší z rizikových faktorov.

Štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia hrušiek bola spojená s nižším rizikom úmrtia na srdcové choroby.

Aj pri chudnutí

Vďaka vláknine, ktorá podporuje činnosť čriev a zdravé trávenie, sú hrušky výborné aj pri diéte. Ide o ovocie s nízkym glykemickým indexom, takže nespôsobuje výkyvy krvného cukru a zabezpečuje dlhší pocit sýtosti. Hruška je dobrou “svačinkou” a telu dodá veľa výživných látok a vlákniny, no len málo kalórií.

Všetkého veľa škodí

…a platí to aj pre hrušky. Hoci majú pozitívny efekt na zdravie, pri nadmernej konzumácii môžu spôsobovať problémy. Priveľa hrušiek by mohlo viesť k tráviacim ťažkostiam a nafukovaniu. Odporúča sa dopriať si denne 1-2 kusy tohto ovocia.

Vedeli ste?

V čínskej kultúre je hruška symbolom nesmrteľnosti. Zničenie hrušky (stromu) sa často považuje za znamenie predčasnej alebo tragickej smrti. Toto spojenie s nesmrteľnosťou viedlo k tomu, že hruška je obľúbeným symbolom v čínskom umení a literatúre.

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com