5 dôvodov, prečo si dopriať cviklu pravidelne
Červená repa, ktorá sa u nás častejšie označuje ako cvikla, je vzácnym prírodným liekom. Pri jej pravidelnej konzumácii totiž môžeme dosiahnuť zlepšenie zdravia v rôznych oblastiach.
Najcharakteristickejším znakom cvikly je jej výrazná purpurová farba. Tú má na svedomí pigment s názvom betacyanín. Cvikla však nemusí byť nutne len červenej farby. Existujú totiž aj rôzne iné farebné odrody, napríklad oranžová, žltá či biela.
Obsah vitamínov a minerálov
Červená repa je zásobárňou vitamínov a minerálov, ktoré podporujú naše zdravie. Obsahuje najmä vitamín C a A, vitamíny skupiny B ako aj vitamín K. Z minerálov je to hlavne sodík, draslík, vápnik, železo, meď či horčík. Okrem toho treba spomenúť i obsah vlákniny.
A čo všetko teda získame, ak do jedálnička zaradíme aj túto zeleninu?
Zlepšuje krvný tlak a prospieva srdcu
Cvikla má vysoký obsah dusičnanov a je známe, že takáto zelenina prispieva k prevencii vysokého krvného tlaku. Vo všeobecnosti sa červená repa ukázala ako pomocník na podporu zdravia ciev a zlepšenie prietoku krvi.
Okrem znižovania krvného tlaku cvikla pomáha regulovať hladiny “dobrého” a “zlého” cholesterolu, vďaka čomu chráni srdce.
Podpora trávenia
Obsahu vlákniny v cvikle upravuje trávenie, pôsobí proti zápche a podporuje zdravú črevnú mikroflóru. Vláknina ale tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a udržiavať pocit sýtosti. Preto je cvikla dobrou voľbou aj počas diéty.
Pre zdravý mozog
Pravidelná konzumácia cvikly je dobrou prevenciou rôznych neurodegeneratívnych ochorení, keďže látky v nej zlepšujú prietok krvi.
Práve prietok krvi do určitých oblastí mozgu, ktorý sa s vekom zhoršuje, býva jednou z príčin demencie.
Zdroj foto: freepik.com
Zaujímavé výsledky priniesla aj štúdia, v ktorej bol skúmaný efekt pitia cviklovej šťavy pred cvičením v skupine starších dospelých.
Ukázalo sa, že spojenie účinkov tejto zeleninovej šťavy s pohybovou aktivitou posilňuje určité oblasti mozgu a môže brániť úbytku mozgových buniek a udržiavať mozog mladým.
Pre lepší výkon
Látky v cvikle podporujú i okysličenie svalov a počas fyzickej aktivity prispievajú k vyššej výkonnosti a vytrvalosti.
Športovcom a atlétom sa preto odporúča dopriať si cviklu alebo cviklovú šťavu 2–3 hodiny pred tréningom alebo súťažou.
Posilňuje imunitu
Červená repa obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ako je vitamín C, železo a kyselina listová, ktoré podporujú imunitný systém a celkové zdravie.
Navyše, konzumáciou cvikly dodávame telu aj potrebné železo, ktorého nedostatok sa spája s anémiou a zníženou imunitou. Preto je cvikla vhodná aj na podporu zdravej krvotvorby, čo v konečnom dôsledku podporuje aj celkovú imunitu.
Zdroj: freepik.com
Veríme, že týchto 5 dôvodov je dostatočne presvedčivých na to, aby sa cvikla častejšie ocitla vo vašom jedálničku. Je to navyše zelenina, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov.
Môžeme si ju dopriať v podobe chutnej šťavy v kombinácii napríklad s jablčnou šťavou, pridávať ju do smoothie, do šalátov, výborne chutí i fermentovaná či pečená.
U ľudí, ktorí však trpia nejakým chronickým ochorením, je potrebné sa o vhodnosti cvikly poradiť s lekárom. V niektorých prípadoch sa totiž jej konzumácia neodporúča.
Zdroj štúdia: https://radiologybusiness.com/topics/medical-imaging/magnetic-resonance-imaging-mri/fmri-shows-beetroot-juice-exercise-helps
Zdroj foto: freepik.com