5 dôvodov, prečo si dať ananás v lete

Chráni pred škodlivými slnečnými lúčmi, je pomocníkom pri tráviacich problémoch a tiež vybieli zuby.
V lete máme nadostač sezónneho ovocia, ktoré pochádza z našich končín. To však neznamená, že by sme si jedálny lístok nemohli spestriť konzumáciou ananásu. Poďakuje sa vám nielen zdravie, ale aj pokožka a vlasy. Neveríte? Tu sú benefity ananásu.

  • 1. Chráni pokožku pred slnkom

Škodlivé UV žiarenie ľudskej pokožke neprospieva a môže spôsobiť aj závažné zdravotné ťažkosti. Preto je potrebné pleť chrániť nielen opaľovacím krémom s ochranným faktorom, ale aj dostatočnou konzumáciou antioxidantov. Ide o látky, ktoré pokožku ochraňujú pred voľnými radikálmi. A nájdete ich aj v ananáse (vitamín C, betakarotén).

  • 2. Vďaka nemu je úsmev zdravší a krajší

K letu patrí slnko, oddych a samozrejme úsmev. Ananás obsahuje látky, ktoré sa významným spôsobom podieľajú na posilnení ďasien. Okrem toho si jeho konzumáciou vybielite zuby.

  • 3. Pomôže pri tráviacich problémoch

V tomto šťavnatom ovocí je zastúpený bromelín. Ide o enzým, ktorý pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ktoré sa v hojnom množstve vyskytujú počas letných dovoleniek. Konzumáciou ananásu môžete predísť, alebo zmierniť pálenie záhy, plynatosť, zápchu, hnačku či vracanie. Okrem toho sa bromelín dáva do súvislosti aj s ochranou pred niektorými druhmi rakoviny.

  • 4. Podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému

V lete si doprajeme aj menej zdravé jedlá, ako napríklad grilované pochúťky či špeciality medzinárodných kuchýň. Pokrmy sú často plné nezdravé tuku alebo obsahujú veľa cukru. Antioxidanty zastúpené v ananáse majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, a tak predchádzať srdcovocievnym chorobám. Draslík je zasa bojovníkom proti vysokému krvnému tlaku.

  • 5. Omladnete

Každý z nás chce dobre vyzerať aj počas leta, keď chodíme viac odhalení. Protizápalové účinky ananásu sa odzrkadľujú aj na zdraví pleti, teda môže pomôcť napríklad pri rozličných vyrážkach. Tak isto podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je bojovníkom proti vráskam. Okrem toho posilňuje vlasy. Z tohto dôvodu je ananás skvelý nielen na konzumáciu, ale aj prípravu pleťových a vlasových masiek.

  • Pleťová maska na suchú pleť

Stačí, ak ananás rozdrvíte, pridáte k nemu jeden žĺtok a biely jogurt. Naneste na pleť a nechajte 15 minút pôsobiť. Túto masku ocení hlavne suchá pleť.

  • Vlasová maska na vlasy oslabené slnkom

Rovnako ako na pleť, môžete si pripraviť aj masku na vlasy. Ananás zmiešajte s kokosovým olejom a nechajte pôsobiť pokojne aj hodinu. Táto maska je stvorená pre vlasy, ktoré sú vysušené od slnka či chlórovanej vody.

Čo vášmu telu poskytne ananás? Nachádza sa v ňom vláknina, malé množstvo proteínov, bohaté množstvo vitamínu C. Doplní zásoby vitamínu A, vitamínov skupiny B, vápnika, železa, horčíka, draslíka, bromelínu atď.

-w-