5 „jarných“ bežeckých tipov pre začiatočníkov

Hľadáte pohybovú aktivitu, ktorá vás chytí za srdce a vydržíte pri nej? Beh je výbornou voľbou, pokiaľ sa vyhnete začiatočníckym chybám.

Jar je pre mnohých z nás začiatkom niečoho nového. Snažíme sa aj o zmeny v rámci životného štýlu. Pokiaľ ste sa rozhodli dať s prvými jarnými lúčmi slnka šancu behu, riaďte sa našimi tipmi.

1. Začínajte pomaly a postupne

Beh je pohybová aktivita vhodná takmer pre každého. Avšak dôležité je začať pomaly a postupne. Nepodľahnúť počiatočnej eufórii a vydať zo seba maximum, pretože dôsledkom bývajú kŕče v boku, svalová horúčka a nechuť absolvovať ďalšie behy. Na začiatok si stanovte kratšie vzdialenosti. Behajte v tempe, počas ktorého dokážete plynule rozprávať. Keď sa zadýchate, pokojne choďte kúsok chôdzou. Jedným z najdôležitejších pravidiel pri behu je počúvať svoje telo.

2. Stanovte si reálny tréningový plán

Na začiatok vám postačí behať 3-krát do týždňa. Tréningový plán by mal brať do úvahy vašu aktuálnu kondíciu a posúvať vás dopredu. Na internete nájdete množstvo bežeckých tréningov pre začiatočníkov, avšak pokiaľ máte možnosť, nechajte si tréning nastaviť bežeckým trénerom na mieru. Ideálne je behať pod dohľadom odborníka v bežeckej skupine, pretože budete mať istotu v správnej technike behu a aj skvelú motiváciu.

3. Myslite na to, že aj dni odpočinku sú tréningovými dňami

Venovať sa behu každý deň je nezmysel, pretože telo potrebuje dostatočný priestor na regeneráciu. Regenerácia je rovnako dôležitá ako samotné bežecké tréningy. Nezabúdajte, že súčasťou regenerácie je nielen odpočinok od behu, ale aj kvalitný spánok, zdravá strava či pitný režim.

4. Nevynechávajte rozohriatie a strečing

Úvodné rozohriatie a dynamický strečing nesmú chýbať na začiatku behu. Pripravia telo na záťaž a sú prevenciou zranenia. Dokonca existujú vedecké štúdie, podľa ktorých strečing na začiatku behu zlepšuje výkon počas tréningu. Na konci behu si doprajte ochladenie a statický strečing. Urýchlite tak celkovú regeneráciu organizmu.

5. Užívajte si to

Niekedy budete bojovať s nedostatkom času na beh, inokedy s nepriazňou počasia. No keď sa prekonáte a pôjdete behať, pocítite prílev pozitívnej energie. Nezabúdajte, že beh by mal byť hlavne o radosti z pohybu. Užívajte si tie chvíle, keď ste len sami so sebou, počúvate dupot svojich nôh a pozeráte sa na prekrásnu prírodu.
Mirka