4 zdravé pochúťky z maku
Z maku sa dá pripraviť veľa dobrôt a navyše je aj veľmi zdravý. Čo všetko obsahuje a ako ho využiť ľahko a rýchlo v kuchyni?
Obsah makových zrniek
100 gramov maku obsahuje 525 kcal, teda ide o pomerne kalorickú pochúťku. Avšak je v ňom veľa prospešných látok. V sto gramoch makových zrniek sa nachádza až 20 g vlákniny, 18 g proteínov a 42 g tuku v podobe hlavne omega-6 nenasýtených mastných kyselín. Dennú dávku vápnika pokryje množstvo 100 g maku na viac ako 140 % a železa na 54 %. Okrem toho sú v maku zastúpené aj B vitamíny, hlavne B1, B6 a B9. V 100 g maku sa nachádza aj takmer 90 % odporúčanej dennej dávky horčíka a fosforu, 53 % ODD zinku, viac ako 80 % ODD medi a až 335 ODD mangánu . To znamená, že mak je stvorený takmer pre všetkých – pre ľudí s anémiou, osteoporózou, pre športovcov...
1. Maková nátierka
Ak sa nebojíte netradičných vecí a milujete sladké nátierky, určite vyskúšajte túto verziu. Budete potrebovať 100 g čerstvo namletého maku, 1 zmixované alebo nastrúhané jablko, 3 polievkové lyžice medu a škoricu na dochutenie. Jednoducho všetky suroviny zmiešajte a nátierku natrite na celozrnné pečivo. Ak chcete, môžete pridať ešte 2 lyžice masla, nátierka získa tú pravú konzistenciu.
2. Maková lahôdka bez pečenia
Radi maškrtíte zdravo? Urobte si túto dobrotu! Potrebovať budete 6 jabĺk, 2 šálky čerstvo pomletého maku, 2 šálky orechov, 4 kusy hrušky, ½ šálky hrozienok a škoricu. Ako na to? Pripravte si vhodnú formu a postupne na seba dávajte vrstvu maku s orechmi, na ňu jablká zmiešané s hruškami, škoricou a hrozienkami. Tento postup opakujte podľa toho, koľko surovín vám zostane. Nakoniec dajte formu na niekoľko hodín do chladničky. Ak by vám bola maškrta málo sladká, doslaďte ju ešte medom.
3. Makovo-kokosové guľky
Zmiešajte spolu – 100 g pomletého maku, 3 jablká, 2 PL medu, za hrsť malín alebo jahôd a 20 g strúhaného kokosu. Ak je zmes príliš hutná, pridajte ešte ovocie. Hotové guľky obaľujte v mletých orechoch. Nakoniec dajte stuhnúť do chladničky.
4. Makový koláč
Najprv si nachystajte tieto suroviny – 2 šálky celozrnnej špaldovej múky, 1 šálku trstinového cukru, 1 šálku mlieka, 2 vajíčka, 1 ½ pohára maku, 1 prášok do pečiva bez fosfátov a 1 šálku kvalitného oleja. Ako na to? Najprv v miske zmiešajte zvlášť tekuté a zvlášť tuhé suroviny. Potom do tekutých pomaly prisypávajte sypkú zmes. Po upečení môžete koláč potrieť domácim džemom a poliať kvalitnou horkou čokoládou.
-w-