4 zaujímavosti o liečivých šípkach, o ktorých ste možno netušili

Po šípkovom čaji siahne väčšina z nás v čase, keď nás trápi prechladnutie, pretože je to prostriedok podporujúci obranyschopnosť organizmu. Avšak zdravotných benefitov šípok je oveľa viac. Čo všetko by ste mali vedieť o šípkach?

Čerstvé šípky obsahujú viac antioxidantov

Antioxidanty sú látky, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, alebo naprávajú „škody“, ktoré vznikli v dôsledku oxidačného stresu. Pokiaľ si chceme udržať pevné zdravie, mali by sme sa snažiť o konzumáciu potravín bohatých na antioxidanty – čím pestrejšia škála antioxidantov, tým lepšie. Výborným zdrojom antioxidantov sú aj šípky. Podľa jednej zo štúdií, ktorá skúmala obsah týchto látok v šiestich ovocných extraktoch, dopadli šípky v tomto smere najlepšie. Disponujú totiž vysokým množstvom polyfenolov, karotenoidov, vitamínov C i E. Azda najpozoruhodnejší je vysoký obsah vitamínu C, ktorý stimuluje produkciu bielych krviniek, podporuje ich funkciu a takisto chráni pokožku.  Dôležité je však vedieť aj to, že v sušených šípkach je zvyčajne úroveň antioxidantov nižšia, preto je vhodné využiť jesenné mesiace na prípravu čaju z čerstvých šípok.

Šípkový čaj môže pomôcť pri redukcii hmotnosti

Kľúčom k trvalému schudnutiu je zmena životného štýlu – zdravá, pestrá a vyvážená strava, primeraný pohyb, dostatočný spánok, pozitívne myslenie atď. Avšak pri chudnutí môžu pomôcť aj šípky, ktoré obsahujú tilirozid, antioxidant napomáhajúci spaľovaniu tukov. Viacero štúdií potvrdilo, že extrakt zo šípok napomáha pri redukcii hmotnosti, vrátane spaľovania nebezpečného brušného tuku.

Sú bojovníkmi proti starnutiu

Pokiaľ hľadáte prírodný prostriedok, ktorý má schopnosť zatočiť s vráskami, šípky sú dobrou voľbou. Podľa štúdie z roku 2015, ktorá bola publikovaná v časopise Clinical Interutions in Aging, má prášok zo šípok schopnosť spomaľovať starnutie, vrátane vzniku vrások. Vedci ho testovali na ľuďoch vo veku 35 – 65 rokov po dobu ôsmich týždňov. Skupina, ktorá prijímala šípkový prášok, bohatý na významný antioxidant astaxantín zo skupiny karotenoidov, zaznamenala výraznú redukciu vrások, ale aj zlepšenie elasticity pokožky. Proti starnutiu pokožky, samozrejme, bojuje aj hojne zastúpený vitamín C, ktorý je potrebný pre syntézu kolagénu.

Šípky sú ľahko dostupné

Šípky si môžete nazbierať v jesenných mesiacoch, teda v septembri, októbri, ale aj začiatkom novembra. Myslite však na to, že nesmú byť zamrznuté. Ak majú krásnu oranžovú či tmavočervenú farbu, je ten správny čas na ich zber. Pokiaľ možno, zbierajte ich za suchého a slnečného počasia. Šípky sú ideálne na prípravu čaju. Ako na to? Najskôr ich opláchnite a cca osem kusov šípok zalejte 250 ml vriacej vody. Nechajte lúhovať 10 – 15 minút. Siahnuť môžete aj po výživových doplnkoch, akým je napríklad prášok získaný z usušených a zomletých šípok. Ideálne je voliť šípkový prášok v raw a bio kvalite, v ktorom je najväčší predpoklad zachovania obsahu dôležitých látok.

Mirka