4 tipy, ako sa zbaviť plynatosti

Nepríjemnosti s nafúknutým bruchom a plynatosťou sprevádzajú nejedenkrát každého z nás. Tieto problémy vedia dosť potrápiť. Väčšinou za to môžu zlé stravovacie návyky, alebo zadržovanie vody v tele. Našťastie existujú spôsoby, ako si obvod bruška udržať ako-tak pod kontrolou.


Zaraďte do jedálnička draslík
Tento minerál pomáha regulovať rovnováhu tekutín v tele a zabraňuje nafukovaniu. Z potravín teda zaraďte do jedálneho lístka banány, špenát, orechy, paradajky a chren. Ten obsahuje kyselinu, ktorá má močopudné účinky a pomáha tak proti zadržovaniu vody v tele.

Dodržujte pravidelnosť stravovania
Ako sa píše takmer všade, pravidelná strava je nielen základom zdravej výživy, ale aj základom pre ploché bruško. Jedzte preto každé tri až štyri hodiny. Raňajky ani olovrant nepremeškajte, popoludní sa odporúča vysoký obsah proteínov. Popoludňajšie jedlo určite nevynechajte, dodáva energiu a vyrovnáva hladinu cukru v krvi a naštartuje metabolizmus.

Vsaďte na zelené bylinky
Čerstvo nasekaná petržlenová vňať funguje ako prírodný močopudný prostriedok, a preto by ho mal každý, kto trpí pocitom nafúknutého bruška mať doma v kuchyni, ako prostriedok prvej pomoci. Ďalším skvelým tipom je aj nápoj z mäty a limetky. Plátky limetky s nahrubo nasekanou mätou zalejte studenou vodou a nechajte v chlade hodinu odležať. Mäta je skvelým prostriedkom proti plynatosti. Podobne pôsobí aj feniklový čaj.

Tomuto sa vyhnite
Ak trpíte plynatosťou mali by ste sa vyhnúť nielen strukovinám a zelenine ako kapusta, karfiol, brokolica či cibuľa, ale vyraďte aj mliečne výrobky ako mlieko, zmrzlina a syry. Totálne tabu zostávajú kvasnice a kysnuté potraviny, jedlá zo smotany a sladené nápoje. Budete sa možno čudovať, ale neodporúčajú sa ani ovocné kompóty.

Menej soľte
Sodík je jedným z najčastejších faktorov, ktorý spôsobuje v našom tele zadržiavanie vody, a tým aj zväčšené bruško. Preto sa mu vyhnite! Nemáme na mysli, aby ste prestali soliť, ale vyhnite sa najmä polotovarom, paštétam, hotovým dressingom a údeninám. Aj klasickú soľ vymeňte radšej za tú morskú.

Na záver si môžeme pomôcť aj outfitom, ktorý pekne zamaskuje naše nafúknuté bruško. Radšej vytaste svoje prednosti, snažte sa na ne upútať a vaše „balónové“ bruško si všimne skutočne málokto.

Autor: Andrea Zummerová