4 osvedčené rady, ako uspať bábätko, ktoré má problémy so zaspávaním

Nejedna mamička má skúsenosť s nezdolným krikľúňom, ktorý každý večer nie a nie zaspať. Bezsenné noci strávené márnymi snahami dieťa upokojiť sa viditeľne podpisujú nielen na potomkovi, ale aj na rodičovi, ktorý má práve pri jeho lôžku službu. Ako pomôcť malému nespavcovi pokojne zaspať a dopriať tak posilňujúci spánok aj sebe?

Pokojný a výdatný spánok potrebujú k zdravému fungovaniu deti aj dospelí bez rozdielu. Avšak len málo mamičiek má to šťastie a vychováva potomka, ktorý večer čo večer zaspí, ako keď ho do vody hodí. Zvlášť v ranom veku, kedy sa bábätká ešte len učia rozlišovať medzi denným a nočným spánkom a stabilizujú si svoj spánkový cyklus, bývajú prebdené noci pri postieľke časté. Existuje niekoľko osvedčených rád skúsených rodičov i odborníkov, ktoré môžu s uspávaním pomôcť aj vám.

  • Estevillova metóda

Táto pre niektorých tvrdohlavých rodičov trochu razantná metóda, popísaná v knihe Eduarda Esteville Detská nespavosť, pracuje s predpokladom, že spánok je návyk, a je teda možné si správny spánkový režim osvojiť. Predpokladom k jej úspešnému zvládnutiu je odhodlanie a pevné nervy, lebo sa nezaobíde bez detského plaču a kriku. Prípravná fáza zahŕňa vykonanie upokojujúceho každovečerného rituálu, ako je čítanie rozprávky alebo spievanie uspávanky, a obklopenie dieťaťa dôverne známymi, obľúbenými predmetmi, ktorými môže byť cumlík či plyšová hračka. Hlavná časť spočíva v dômyselnom rozvrhnutí krátkych návštev potomka, počas ktorých je potrebné prednášať uspávaciu reč pokojným a jemným tónom. Frekvencia a dĺžka návštev sa líši podľa jednotlivých nácvikových dní. Dôležité je vytrvať a držať sa stanoveného postupu, aj keď vám pravdepodobne bude pri vynaliezavých detských protestoch zvierať srdce. Presný postup nájdete priamo v knihe alebo ho nájdete na internete.

  • Plyšové hračky pre pokojný spánok

Obľúbenou pomôckou rodičov, ktorí si už s uspávaním nevedia rady, sú špeciálne plyšové hračky z kolekcie Cloud b. Ich originalita spočíva v tom, že kombinujú prehrávanie upokojujúcich zvukov a premietanie obrázkov. „Na vývoji a konštrukcii týchto uspávacích hračiek sa podieľala dozorná rada zložená ako z lekárov z odboru pediatrie, tak z mamičiek na plný úväzok, maloobchodných odborníkov na špecifické detské výrobky a pedagógov. Vďaka tomu sú hračky vysokej kvality, majú výbornú funkčnosť a slúžia svojmu účelu, „hovorí Marcel Pech, marketingový riaditeľ Pexi, distribútora týchto hračiek pre český a slovenský trh. „Najnovším prírastkom je akvamarínová korytnačka, vydávajúce upokojujúce zvuky mora a premietajúca jemné podvodné obrazy. Tieto funkcie spoločne vytvárajú ideálne podmienky pre komfortný spánok, „dodáva Pech.

  • Buďte sebaistí

Nech už budete praktizovať akúkoľvek z týchto metód, je nutné, aby ste si počínali sebaisto a rozhodne. Rozrušené dieťa potrebuje cítiť istotu a bezpečie. Rodičovská bezradnosť dokáže malé deti vyviesť z rovnováhy a na pokoji im príliš nepridá. Buďte si istí tým, čo robíte, a zostaňte v tom, čo požadujete, buďte neoblomní. Pocit neistoty je do istej miery prirodzený, pevná vôľa sa dá však vytrénovať. Už od začiatku, kedy sa dieťa snažíte naučiť samostatnému spaniu v oddelenej miestnosti, nastavte podmienky, za ktorých sa bude zaspávanie odohrávať, a trvajte na nich.

  • Postupné obmedzovanie spánku cez deň

S postupujúcim vekom klesá potreba spánku cez deň a odpočinok sa presunie do nočných hodín. Ak dieťa zaspí za bieleho dňa, nechoďte okolo neho po špičkách a neobmedzujte sa vo svojom bežnom dennom fungovaní, len aby ste ho neprebudili. V praxi to znamená napríklad nezaťahovať žalúzie, nezoslabovať televíziu a rádio, nezatvárať dvere pred zapnutou práčkou ani nešepkať pri obvyklých hovoroch.