4 likéry, ktoré si môžete urobiť doma
Patríte medzi milovníkov bylinkových likérov? V tom prípade si ich pripravte doma. Je to jednoduchšie, ako by sa mohlo zdať.
1. Bylinkový likér zo zmesi bylín
Na prípravu budete potrebovať 1 liter extraktu z rozličných byliniek (môžete si ho urobiť tak, že hrsť sušených bylín zalejete 30 % domácou pálenkou a fľašu necháte 3 týždne odpočívať na slnečnom mieste, bylinky si vyberte podľa sezóny či preferencií). Následne extrakt podľa chuti a požadovanej konzistencie zmiešajte s vodou, ktorú ste predtým zvarili s kryštálovým cukrom.
2. Marhuľový likér
Na prípravu tohto letného likéru budeme potrebovať 1 kg marhúľ, 100 g cukru a 1 liter vodky. Príprava je jednoduchá – marhule pomelieme a dáme ich do uzatvárateľného pohára. Ak chceme, môžeme pridať aj malé množstvo rozdrvených kôstok. Potom ich zalejeme vodkou, pridáme cukor a základ dáme na slnečné miesto odpočívať. K cedeniu a stáčaniu do fliaš pristúpime vtedy, keď sa ovocie usadí na dne pohára. Po stočení fľaše odložíme na tmavé a chladné miesto aspoň na 14 dní.
3. Likér z mäty
Ak ste milovníkmi sviežej mätovej chuti, určite vyskúšajte tento recept. Pripravte si 0,5 litra liehu, 4 kusy asi 10 cm dlhých stoniek mäty, klinčeky, nové korenie, celú škoricu (asi 0,5 cm kúsok) a 0,5 kg cukru. Najprv si treba pripraviť bylinkový extrakt – postup je podobný ako pri likéri zo zmesi bylín. Teda mätu a koreniny zalejte liehom a nechajte odpočívať 4 – 6 týždňov. Následne extrakt preceďte a zmiešajte s vodou, ktorú ste zvarili s cukrom. Dajte pozor, aby extrakt i zvarená voda mali približne rovnakú teplotu. Aj v tomto prípade treba nechať hotový likér ešte odpočívať na chladnom a tmavom mieste.
4. Púpavový likér
Tento likér by mali mať doma hlavne tí, ktorí trpia žalúdočnými, žlčníkovými či črevnými ťažkosťami. Vraj pomáha aj pri redukcii nadváhy. Na jeho prípravu budete potrebovať liter kvalitného domáceho a 1 – 2 korene púpavy. Ako na to? Koreň umyte, nasekajte, dajte do fľaše a zalejte pálenkou. Fľašu dobre uzatvorte a nechajte lúhovať na slnečnom a teplom mieste. Po uplynutí dvoch týždňov môžete likér používať.
-w-