4 hrejivé čaje na zimné večery: tieto kombinácie si zamilujete!

Posilňujú imunitu, upokojujú, zlepšujú náladu alebo pomáhajú pri trávení či s nespavosťou.    

Stačí si vybrať nielen podľa chuti a vône, ale aj podľa účinkov jednotlivých rastlín, z ktorých sú čaje zložené. Tak možno podporiť zdravie a tiež pri čaji relaxovať: čítať obľúbenú knihu, počúvať hudbu alebo sa venovať svojej záľube.

  • Mäta so škoricou uľahčí zaspávanie a upokojí


Na spríjemnenie zimných večerov je výbornou kombináciou mäta so škoricou. Mäta má blahodarne pôsobenie na nervovú sústavu: upokojí a tiež pomôže pri nespavosti. Navyše prinesie úľavu pri žalúdočných ťažkostiach a má protizápalové účinky. Škorica pôsobí na naše telo a zmysly relaxačne, má antibakteriálne účinky a tiež priaznivo vplýva na hladinu cukru v krvi.

  • Zázvor s citrónom zahreje a dodá živiny


Zázvor je výbornou prevenciou proti vírusovým ochoreniam, ktorými sme v zime ohrození viac ako v lete. Zastúpený gingerol, aktívna látka nachádzajúca sa hlavne v čerstvom zázvore, prospieva tráviacemu traktu, posilňuje imunitu a tiež má termogénny účinok, čiže môže zrýchliť činnosť metabolizmu. Citrón je zasa bohatý na vitamín C a chuť zázvoru príjemne dopĺňa.

  • Fenikel, aníz a rasca na podporu trávenia


V čajoch sa môžete s touto trojkou stretnúť pomerne často. Ak sú zmiešané v správnom pomere, majú lahodnú chuť a množstvo pozitívnych účinkov na organizmus. Táto kombinácia vám môže pomôcť pri tráviacich a žalúdočných problémoch. Oceníte ich v čase vianočného hodovania, pri nadúvaní a plynatosti.

  • Šípkový čaj s čili na imunitu


Ešte ste sa s touto kombináciou nestretli? V tom prípade ju hneď vyskúšajte. Šípky sú známe veľmi vysokým obsahom vitamínu C, ktorý podporuje imunitu a chráni telo pred baktériami, vírusmi a plesňami. Ak do čaju pridáte ešte aj štipku čili, jeho posilňujúce účinky sa ešte znásobia. Navyše vás zahreje, zbaví smútku a depresívnych nálad, ktoré sú v zime časté.

  • Lipový čaj starých mám s medom pri prechladnutí


Možno si i vy spomeniete na čaj, ktorý vám z lipových kvetov varila stará mama. Už samotné spomienky vás príjemne naladia. Avšak lipa má aj viacero zdravotných benefitov. Prináša úľavu od prechladnutia a pomáha pri trávení. Tento čaj môžete pokojne dosladiť medom.

Zdroj: http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/4-hrejive-caje-na-zimne-vecery-tieto-kombinacie