4 domáce sirupy pre zdravie
Z liečivých rastlín, ovocia i zeleniny si môžeme pripraviť chutné a zdravé sirupy. Pomôžu pri detoxikácii, kašli i tráviacich problémoch. Vyskúšate žihľavový, cviklový, medovkový či levanduľový?
Naše prababičky a staré mamy verili v liečivú silu rastlín. Chodili po lúkach a lesoch a zbierali bylinky. Nasušili ich a potom ich využívali pri rozličných zdravotných neduhoch. Aj dnes sa mnohí z nás vracajú k rastlinám. Tak prečo si z nich nepripraviť chutné a zdravé sirupy? Ponúkame návod, ako na to.
1. Sirup z pŕhľavy
Zbierať ju môžeme od jari do jesene. Na prípravu sirupu sú však vždy najlepšie mladé výhonky. Trhajte ich na čistých miestach. Nezabudnite ich dôkladne umyť. Na prípravu sirupu budete potrebovať približne 50 kusov stoniek s výškou asi 15-20 cm, 1 liter vody, 50 g kyseliny citrónovej, 1 kg trstinového cukru a 2-3 citróny podľa chuti. Ako na to? Posekanú žihľavu, nakrájané citróny a kyselinu citrónovú dajte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby. Zalejte ju vodou a nechajte 24 hodín odstáť. Po uplynutí tejto doby sirup preceďte, zohrejte s cukrom, dajte do čistých fliaš a uskladnite. Tento sirup je výborný na očistenie organizmu od škodlivých látok a podporu krvotvorby.
2. Cviklový sirup
Červená repa je zásobárňou mnohých prospešných látok. Môžete si z nej pripraviť šťavu, šalát alebo ju ugrilovať. Je výbornou ingredienciou aj na prípravu sirupu. Budete potrebovať 1 kg cvikly, 0,5 kg mrkvy, 1 kg jabĺk, 1 kg cukru, 30 g kyseliny citrónovej, 1-2 vanilkové cukry, 50 g čerstvého zázvoru a citróny. Najprv urobte z cvikly, mrkvy, jabĺk, citrónov a zázvoru šťavu. Dajte ju variť spolu s cukrom a kyselinou citrónovou, ale iba dovtedy, kým sa cukor neroztopí. Následne dáme do fliaš a uzatvoríme. Cviklový sirup je vhodný na celkové posilnenie obranyschopnosti.
3. Sirup z medovky lekárskej
Medovka lekárska je výborná na upokojenie. Čerstvo natrhanú a umytú medovku dajte do hrnca s objemom 4 litre. Pridajte 1 kg trstinového cukru a liter vody. Na konzervovanie použite asi 60 g kyseliny citrónovej a balíček kyseliny sorbovej. Všetko nechajte lúhovať dva dni. Sirup nezabudnite občas premiešať. Po uplynutí tejto doby sirup preceďte a zohrejte (nesmie vrieť). Dajte ho do čistých fliaš a uzatvorte.
4. Sirup z levandule
Ak na záhradke pestujete liečivú levanduľu, môžete si z nej pripraviť skvelý sirup. Ideálne je, ak použijete čerstvé kvety. Budete potrebovať asi 100 gramov, k tomu liter vody, 6 citrónov, 6 ks celej škorice a 2 kg trstinového cukru. Do hrnca dajte kvety, citróny nakrájané na kolieska a celú škoricu. Zalejte vodou. Priveďte do varu a nechajte pomaly variť ešte 10-15 minút. Následne nechajte deň odpočívať a preceďte. Pridajte cukor a sirup varte ešte 25-30 minút. Horúce dajte do pohárov alebo fliaš. Ak sa bojíte, že sa sirup pokazí, použite konzervant napríklad v podobe kyseliny sorbovej. Tento sirup môžete užívať vtedy, keď pociťujete nervozitu, podráždenosť alebo nemôžete spať.
-w-