4 bylinkové kúry, ktoré pomôžu pri zdravotných problémoch

Trápi vás inkontinencia, tráviace problémy alebo sa vás „chytí“ každá choroba?

Vyskúšajte niektorú z bylinkových kúr. Nie nadarmo naše babičky hovorili, že na každý neduh existuje liečivá bylina. Čo sa oplatí skúsiť?

1. Šípky na posilnenie imunity

Šípky obsahujú nielen veľa vitamínu C, ale i betakaroténu a ďalších látok. Vďaka nim sú šípky stvorené na posilnenie imunity, pôsobia aj ako diuretikum a priaznivo vplývajú na metabolizmus.

  • Čaj zo šípok

10 g sušených šípok rozdrvíme a necháme ich 8 hodín lúhovať v pollitri vody. Potom nálev zohrejeme, nesmie však vrieť (teplom sa ničí napríklad vitamín C). Následne precedíme a podávame. Pijú sa 2-3 šálky denne.

2. Žihľavová kúra na očistenie

Z mladej pŕhľavy sa na jar robí očistná kúra. Pomôže organizmus očistiť od toxínov, zmierni kožné a tráviace problémy. Navyše podporuje krvotvorbu. Očistná kúra zo žihľavy sa pripravuje z 50 g čerstvej vňate, ktorá sa zaleje vriacou vodou. Po 15-minútovom lúhovaní sa precedí a pijú sa 2-3 šálky denne. Vhodné je dať si prvú z nich nalačno. Očistná kúra by nemala trvať dlhšie ako 2 týždne. Veľmi účinná je aj šťava pripravená z lisovaných listov.

3. Kúra na zmiernenie príznakov v klimaktériu

Obdobie prechodu je u žien sprevádzané viacerými nepríjemnými symptómami. Nespavosť, závraty, migrény a celkovú vyčerpanosť pomôže zmierniť napríklad levanduľa. Jej prednosťou je aj schopnosť znížiť krvný tlak. Bylinková kúra by mala trvať zhruba mesiac, závisí to však od konkrétnej bylinky.

  • Levanduľový čaj

Na jednu šálku sa používajú 1-2 čajové lyžičky kvetov levandule. Zalejú sa vriacou vodou a nechajú lúhovať 10 minút. Pijú sa 2 razy denne.

4. Bylinková kúra proti inkontinencii

Inkontinencia je nepríjemný problém, ktorý sa u niektorých začína objavovať už po päťdesiatke. Nechcenému úniku moču sa dá zabrániť ozdravením jedálnička, posilňovaním svalov panvového dna a tiež niektorými bylinkami. Výborná je alchemilka, ktorá má sťahujúce a aj prekrvujúce účinky na močový mechúr.

  • Alchemilkový čaj

Polievkovú lyžicu alchemilky zalejte horúcou vodou (okolo 80 stupňov Celzia), prikryte a nechajte 20 minút lúhovať. Každý deň si doprajte dve šálky alchemilkového čaju po dobu troch týždňov.


-w-