4 bojovníci proti úzkosti
Máte sklony k úzkosti? Ste neustále pod tlakom? Existujú potraviny, ktoré zmierňujú úzkosť a majú aj ďalšie pozitívne účinky na zdravie.
Zloženie jedálnička má veľký vplyv nielen na výskyt úzkosti, ale vôbec na celkový zdravotný stav. Ktoré potraviny by mal človek jesť, aby sa vyhol úzkosti?
1. Celé zrná
Celé zrná obsahujú mnoho živín. Ktoré sú dôležité z hľadiska prevencie úzkosti? Aminokyselina tryptofán sa podieľa na tvorbe serotonínu, teda hormónu dobrej nálady. Nedostatok horčíka môže viesť nielen k ťažkostiam so svalmi, ale aj k vzniku úzkosti. V neposlednom rade sú celé zrná zdrojom vlákniny, ktorá zasýti na dlhší čas a napomáha udržiavaniu stabilnej hladiny krvného cukru, a tým prispieva k väčšiemu pocitu spokojnosti. Nemožno zabudnúť na vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie mozgu.
Čo urobiť? Snažte sa v jedálničku preferovať celé zrná pred rafinovanými (hnedú ryžu pred bielou a pod.). Vhodná je tiež pohánka, ktorá obsahuje selén a zinok, látky podporujúce imunitu. Proso je zdrojom horčíka, draslíka a ďalších minerálnych látok. Raž podporuje funkciu čriev, ovos oplýva bohatstvom v podobe vitamínov B a E, bielkovín, vlákniny atď.
2. Čučoriedky
Toto bobuľové ovocie je známe hlavne vďaka vysokému obsahu antioxidantov, ktoré podporujú činnosť imunitného systému. Avšak mnohí odborníci ho odporúčajú konzumovať i vtedy, keď človek pociťuje napätie, potrebuje zlepšiť koncentráciu či motorické schopnosti. Čo všetko čučoriedky obsahujú? Nájdete v nich vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín C, E, horčík, draslík , vápnik a ďalšie látky. Okrem toho, že prospievajú nervovej sústave, sú užitočné i pre kardiovaskulárny aparát a bojujú proti črevným parazitom
3. Mandle
Orechy sú z kategórie potravín, ktoré sú pre nervovú sústavu prospešné. Odporúčajú sa jesť v období, keď je človek vystresovaný, pociťuje stres či úzkosť. Obzvlášť vhodné sú mandle, pretože sa podieľajú na udržiavaní dobrej nálady. Sú zdrojom zdravých tukov, vitamínov skupiny B i železa. Ak ich nie je v tele dostatok, vedie to nielen k úzkosti, ale aj k nedostatku energie. Pravidelná konzumácia mandlí má však aj ďalšie pozitíva. Obsahujú proteíny, ktoré prospievajú svalom, vlasom i nechtom. Vitamín E je silným antioxidantom, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu. Mandle by mali jesť i tí, ktorých trápi osteoporóza, pretože sú zdrojom vápnika, fosforu a horčíka. Odporúčajú sa konzumovať i v prípade vysokej hladiny cholesterolu v krvi.
4. Tmavá čokoláda
Tmavá čokoláda, s obsahom minimálne 70-tich percent kakaa, má viacero pozitívnych účinkov. Jedným z nich je to, že eliminuje úzkosť, strach a stres. Znižuje hladinu kortizolu, teda stresového hormónu a naopak, podporuje tvorbu hormónov dobrej nálady. Kúsok tmavej čokolády si človek môže dopriať naozaj každý deň.
-m-