3 signály, že si potrebujete oddýchnuť

Mohli ste si to všimnúť aj pred vianočnými sviatkami. Práca, pečenie, deti, darčeky to všetko sme museli zvládnuť včas a bez chýb. Často sa pod nás podpísala únava, ale máloktorá z nás si ju pripustila a signály, ktoré nám ukazovali, aby sme si dali „stopku“ jednoducho podliehali ignorácii. Aby sa vám to nabudúce nestalo, sledujte znamenia, ktoré vám dajú jasne najavo, že vaše telo si potrebuje oddýchnuť.


Zmena vzhľadu

Prvou známkou únavy, ktorá sa nedá prehliadnuť je zmena vzhľadu. Nesnažte sa ju ignorovať. Zašednutá suchá pleť, prepadnuté červené oči s veľkými kruhmi sú jasnou známkou toho, že máte dosť. Skôr ako siahnete automaticky po kvalitných šminkách sa radšej vyspite.

Roztržitosť a nesústredenosť
Ak si toho naberieme na seba príliš veľa, začnú nám uchádzať veci. Nielen v práci, ale aj doma. Zabúdate na drobnosti, ktoré ste prisľúbili, chybne odosielate poštu alebo vám jednoducho prihorí plech s koláčmi. Ak sa to všetko nakopí, mali by ste si povedať dosť a trochu ubrať z tempa. Spravte toho radšej menej a dôkladne ako opačne. V prípade, že odpočinok zanedbáte, nebudete spokojná ani vy, ani ostatní.

Nervozita
S narastajúcimi úlohami a s krátkosťou času prichádza aj nervozita z toho, že všetko jednoducho nestíhate. Ste protivná na svoje okolie, všetko vás zaťažuje a s každou novou úlohou si vravíte: „Čo zasa?“ Je to znamenie, že vám chýba relax a odpočinok, aby ste sa mohli na svoje úlohy s pokoji a svieža sústrediť. Naučte sa preto určiť si priority a keď cítite, že je toho na vás veľa, radšej odmietnite.


Ak sa naďalej budete robiť, že tieto signály nevidíte, nastúpi choroba. Chrípka, nádcha, zvýšená teplota, jednoducho niečo, čo vás k tej posteli spoľahlivo priklincuje. A vtedy už nespravíte skutočne nič. Zvoľte radšej cestu, kde platí, všetko s mierou.

Autor: Andrea Zummerová