3 recepty na chutné a zdravé sladkosti so škoricou

V minulosti bola cennejšia ako zlato. Aj dnes si jej cenu uvedomujeme hlavne kvôli pozitívnym účinkom na zdravie. 
 
Škorica (preferujte cejlónsku) dokáže regulovať hladinu krvného cukru, čo je prospešné nielen pre diabetikov. Takisto sa spája so znižovaním LDL cholesterolu v krvi, má antibakteriálne, protizápalové a protivírusové vlastnosti. Pravidelnou konzumáciou škorice tiež možno predchádzať vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. 
 
Koľko škorice zjesť denne? 
 
Ani s konzumáciou škorice to netreba preháňať, inak skôr uškodí, ako pomôže. Ak si denne doprajete 1/3 čajovej lyžičky, nič nepokazíte, práve naopak. Môžete ju pridať do kaší, pudingov, dochutiť ňou pečivo či koláče. 
 
Škorica je skvelá aj do zdravých pochúťok
 
Škorica k zimnému a vianočnému obdobiu patrí. Skúste tento rok trošku ozdraviť vianočné menu a pripraviť aj zdravé maškrty, ktoré sú dochutené škoricou. Tu je niekoľko tipov. 
 
1. Jablkovo-škoricové muffiny 
 
Suroviny: 
250 g špaldovej celozrnnej múky hladkej, 2 vajíčka, 2 veľké jablká, štipka vanilkovej esencie, 0,5 ČL cejlónskej škorice, ¼ šálky mlieka (môže byť aj rastlinné), 120 g kokosového cukru, 125 g poctivého masla, 0,5 balíčka prášku do pečiva bez fosfátov
 
Postup: 
Najskôr si pripravte všetky suroviny – jablká nastrúhajte, maslo nechajte roztopiť na miernom ohni, múku preosejte, aby bolo cesto vláčne. Potom vajíčka vyšľahajte s kokosovým cukrom a vanilkovou esenciou. Pridajte tekuté maslo, mlieko, strúhané jablká, škoricu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cestom naplňte formu na muffiny a pečte pri teplote 170 stupňov Celzia dovtedy, kým nie sú muffiny zlatisté. Vrch môžete potom poliať rozpustenou horkou čokoládou a ozdobiť kusom orecha.
 
2. Mandľovo-škoricové figúrky
 
Suroviny: 
250 g kokosového cukru (zmixovaného najemno), 6 PL lyžíc citrónovej šťavy, 400 g ošúpaných a zomletých mandlí, 4 vaječné bielka, 3 ČL cejlónskej škorice
Postup: 
Bielka vyšľaháme s cukrom a citrónovou šťavou. Pomaly primiešavame mandle a škoricu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vyvaľkáme a vykrajujeme z neho rozličné figúrky. Potrieme ich rozšľahanými vaječnými žĺtkami a dozdobíme celou mandľou. Pečieme zhruba 15 minút. 
 
3. Zdravé ovsené sušienky
 
Suroviny:
100 g celozrnnej hladkej špaldovej múky, 2 PL slnečnicových semien, ½ ČL škorice, 1 ČL sódy bikarbóny, 100 g trstinového cukru, 1 PL medu, 150 g jemných ovsených vločiek, 110  g masla
 
Postup: 
Vločky necháme napučať, pridáme do nich škoricu, sódu, múku a semienka. Maslo roztopíme na miernom ohni, zmiešame s medom a cukrom, pridáme k vločkám. Plech si vystelieme papierom na pečenie a namočenými rukami tvarujeme guľôčky, ktoré uložíme na plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia. 
 
-w-