3 rastlinné mlieka, ktoré si zamilujete

Ak trpíte alergiou na živočíšne mlieko alebo intoleranciou laktózy, alebo chcete svoj jedálny lístok spestriť, vyrobte si doma rastlinné mlieko podľa chuti.
Rastlinnými mliekami môžete do tela dodať chýbajúce živiny a tiež potešiť chuťové poháriky. Na ich prípravu nepotrebujete veľa času. Používať sa dajú tak isto ako živočíšne mlieko. Sú výborné na prípravu nápojov, dezertov či koláčov. Samozrejme, viaceré druhy rastlinných mliek kúpite aj v obchode, ale vždy je lepšie pripraviť si ich doma.

  • Ovsené mlieko

Hádate správne. Základnou ingredienciou na prípravu ovseného mlieka je ovos. Je nabitý bielkovinami, obsahuje zdravé tuky, vitamíny zo skupiny B, vitamín E, ale aj horčík, železo, vlákninu a ďalšie látky. Pravidelná konzumácia ovsa prospieva metabolizmu, pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu a krvného tlaku, upokojuje a zlepšuje sexuálne zdravie.
Na prípravu ovseného mlieka budete potrebovať ovos, ktorý pred použitím treba zomlieť. Vhodné sú aj ovsené vločky alebo kvalitná hotová ovsená múka. S prípravou tohto mlieka je vhodné začať ešte večer. Približne šálku ovsených vločiek zalejte pollitrom vody a zakryte. Ráno zmes zmixujte a preceďte. Vločky, ktoré vám zostali, môžete použiť napríklad na prípravu ovsených koláčikov alebo ako píling či ingredienciu do domácich masiek na tvár.

  • Mandľové mlieko

Ak sa vám stále nedarí jesť denne aspoň hrsť orechov, dajte šancu mandľovému mlieku. Prečo? Do tela doplní množstvo prospešných živín. Je ľahko stráviteľné, posilňuje obranyschopnosť, prospieva kostiam, srdcu i mozgu. Pravidelnou konzumáciou možno teda telo chrániť pred chorobami i nadváhou, ale aj zlepšiť kvalitu vlasov, nechtov a pokožky.
Príprava tohto mlieka je podobná ako pri ovsenom mlieku. Intenzitu môžete prispôsobiť podľa chuti a možností. Na začiatok skúste 100 gramov mandlí zaliať litrom vody, nechať celú noc odstáť, ráno zmixovať a precediť. Ak chcete, aby bola chuť výraznejšia, použite viac mandlí. Nemusíte sa báť ani experimentov. Nemusíte si pripraviť čisto mandľové mlieko, ale výborne chutí aj orechové mlieko. Teda k mandliam pridáte ľubovoľné orechy.

  • Cícerové mlieko

Cícer sa opäť vracia do našich kuchýň. Je to strukovina, ktorá má množstvo pozitívnych účinkov. Cícerové mlieko môže byť vhodnou alternatívou napríklad sójového mlieka, keďže sója je v mnohých prípadoch geneticky modifikovaná.
Cícer je potrebné vopred dostatočne dlho namáčať. Na jeden diel cíceru použite dva až tri diely vody. Najlepšie je, ak tak urobíte večer. Ráno vodu vylejeme a dáme čerstvú. Po dvoch hodinách varenia cícer precedíme a necháme vychladnúť. Následne cícer zmiešame s čistou vodou (v pomere 1:1 alebo 1:2), zmixujeme, precedíme a používame.

-w-