3 potraviny, ktoré nakopnú črevá pri zápche

Ktoré potraviny fungujú ako prírodné laxatíva a oplatí sa ich použiť namiesto preháňadiel z lekárne?

Väčšina z nás zrejme vie, ako bojovať proti zápche. Dôležitý je dostatok tekutín, vláknina a pohyb. Avšak sú situácie, keď pozabudneme na zdravý životný štýl, a jednoducho “to nejde”. V týchto situáciách stoja za vyskúšanie niektoré potraviny, ktoré sú alternatívou bežných preháňadiel. Okrem toho, že rozhýbu lenivé črevá, sú prospešné aj pre zdravie.


Zdroj: pixabay.com

Sušené slivky

Vedeli to už naše staré matere – sušené slivky sú jednou z najlepších potravín proti zápche. Hlavný dôvod je ten, že sú bohatým zdrojom vlákniny a obsahujú sorbitol, teda látku slúžiacu na zmiernenie i prevenciu zápchy.

Ak máte k dispozícii sušené slivky, namočte ich do vody, potom rozmixujte a skonzumujte. Ideálne večer pred spaním. Dajte pozor na to, aby neobsahovali konzervačné látky.

Alternatívou sušených sliviek môžu byť aj čerstvé, poprípade slivkové šťavy alebo pyré bez pridaného cukru. Existujú štúdie, podľa ktorých pravidelné pitie slivkovej šťavy počas troch týždňov výrazne znížilo mieru zápchy.

Samozrejme, sušené slivky sú pokladom pre zdravie, nakoľko obsahujú veľa prospešných látok. Ide, napríklad o antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Sú prevenciou proti anémii z nedostatku železa, ktoré sa zároveň dobre vstrebáva, lebo aj sušené slivky obsahujú vitamín C. Zastúpený bór je pokladom pre kosti a svaly.


Zdroj: pixabay.com

Kivi

Kivi obsahuje veľa vlákniny a vodu, čo ho predurčuje byť prostriedkom, ktorý poskytne úľavu pri zápche. Zvyšuje množstvo vody v čreve a vláknina spôsobí, že stolica získa objem, teda sa ľahšie pohybuje črevom. Za laxatívne účinky môže byť zodpovedný aj probiotický enzým aktinidín. Jeho úlohou je najmä štiepenie bielkovín, spolupodieľa sa na vyprázdňovaní žalúdka a stimuluje receptory v hrubom čreve.

Za zmienku stoja aj polyfenoly. Tieto antioxidanty môžu stimulovať rast prospešných črevných baktérií, lebo pôsobia protizápalovo a antibakteriálne.

Ak teda máte zápchu, siahnite po kivi. Jeho účinky sú overené aj na pacientoch s chronickou zápchou. Okrem toho dodáte telu, napríklad aj veľké množstvo vitamínu C, pretože kivi je jedným z najlepších zdrojov tohto vitamínu vôbec.


Zdroj: pixabay.com

Ľanové semiačka

Aj ľanové semiačka si zaslúžia byť medzi top tromi bojovníkmi proti zápche. Dôvodom je vysoký obsah rozpustnej i nerozpustnej vlákniny. Avšak pokiaľ sa rozhodnete zápchu riešiť prostredníctvom ľanových semienok, doprajte si spolu s nimi aj dostatok tekutín. Chcete zápche predchádzať? Potom denne konzumujte polievkovú lyžicu čerstvo pomletých semiačok. Avšak začínajte po menších množstvách.

Ľanové semienka právom patria medzi super potraviny. Okrem vlákniny sú nabité, napríklad protizápalovými mastnými kyselinami. Tie sú kľúčové pre zdravie srdca i mozgu a pomáhajú organizmus chrániť pred ochoreniami. Za zmienku stojí aj obsah, železa, vápnika, horčíka a pestrého spektra antioxidantov.

Mirka