3 kroky ku zníženiu vysokej hladiny cholesterolu

 Nepotešili vás výsledky najnovšieho lekárskeho vyšetrenia? Ak je vaším problémom vysoká hladina cholesterolu v krvi, neodkladajte riešenie na zajtra. Dobrá správa znie, že správna výživa dokáže hladinu cholesterolu pozitívne ovplyvniť. Riaďte sa našimi odporúčaniami a zvíťazíte! Ak sa vás uvedený problém bytostne nedotýka, nezabúdajte, že niet nad prevenciu.


1. Raňajkujte ovsené vločky!

Ovsené vločky sú takmer dokonalou potravinou. Obsahujú bielkoviny, zdravé tuky, komplexné sacharidy, vitamíny a minerály, ktoré sú pre raňajšie menu ako stvorené. Sú preslávené obsahom rozpustnej i nerozpustnej vlákniny. Pre hladinu cholesterolu má význam najmä rozpustná vláknina. Ak ovsené vločky doplníte vhodným ovocím, príjem rozpustnej vlákniny znásobíte a tým zvyšujete šancu na získanie zdravej hladiny cholesterolu. Len pre zaujímavosť, ak máte problémy s kožnými ekzémami, skúste liek zvaný ovsené vločky.

2. Zvýšte spotrebu orechov

Orechy sú pomerne kalorickou potravinou, avšak z hľadiska výživy majú nezastupiteľnú úlohu. Sú zdrojom kvalitných bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Obohaťte svoj jedálny lístok o vlašské orechy, mandle, lieskovce a ďalšie druhy orechov. Vedzte, že výsledok nenechá na seba dlho čakať.

V našich končinách sú najbežnejšou formou orechov vlašské orechy. Obsahujú bohaté dávky vitamínov skupiny B, ktoré pozitívne ovplyvňujú činnosť nervovej sústavy a celý rad ďalších vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Orechy sa podieľajú na zlepšení zdravia srdca, sú vhodné i pre diabetikov. Zároveň pozitívne ovplyvňujú činnosť čriev.

3. Nahraďte bežné stolové oleje liečivým olivovým olejom

Olivový olej je preslávený bohatým zložením antioxidantov, ktoré sa výrazným spôsobom podieľajú na znížení hladiny cholesterolu v krvi. Odporúčania odborníkov znejú tak, že denne treba skonzumovať 2 čajové lyžičky olivového oleja. Ideálne ako súčasť zeleninového šalátu, pretože zelenina stále chýba v našom jedálnom lístku. Naučte sa používať olivový olej pri príprave jedál a urobíte veľký krok smerom k zdraviu a vitalite.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, Stuart Miles