3 druhy zeleniny, ktoré predĺžia a skvalitnia váš život

Zelenina by mala byť každodenne bohato zastúpená v našom jedálničku. Obsahuje mnoho dôležitých živín, zasýti a disponuje minimálnym počtom kalórií. Ak chcete žiť dlhšie, udržať si zdravie, vitalitu a štíhlosť, tieto druhy zeleniny by nemali vo vašom jedálnom lístku chýbať.

Zelenina z radu kapustovitých
Do tejto kategórie patrí pestrá paleta zeleniny. Okrem hlávkovej kapusty je to napríklad brokolica, karfiol, kel, kaleráb, kvaka, rukola, chren, reďkovka atď. Uvedené druhy zeleniny sú bohaté na živiny a obsahujú aj niektoré unikátne látky (napr.indol-3-karbinol), ktoré podľa výskumov ochraňujú pred vznikom onkologických ochorení (rakovina prsníka u žien, rakovina obličiek či pažeráka). Ďalšími zaujímavými látkami v kapustovitej zelenine sú izotiokyanáty, ktoré pomáhajú pečeni zbavovať sa toxínov.
Keďže kapustovitá zelenina ponúka pestrú škálu zeleniny rôznych chutí, vôní a tvarov, je možné ju vzájomne kombinovať alebo si vybrať to, čo človeku najviac vyhovuje.

Listová zelenina
Listová zelenina by nemala slúžiť len ako dekorácia na tanieri. Ak vám záleží na svojom zdraví, mali by ste ju konzumovať pravidelne a v dostatočnom množstve. Špenát, čakanka, rozličné druhy šalátov: tie všetky obsahujú rad dôležitých vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ďalších látok.
Bohato zastúpené sú v listovej zelenine vitamíny skupiny B, ktoré ovplyvňujú činnosť nervovej sústavy i metabolizmu. Konkrétne špenát je známy napríklad tým, že obsahuje bohaté dávky flavonoidov, ktoré disponujú antioxidačnými funkciami a chránia pred vznikom civilizačných chorôb (rakovina, infarkt, mŕtvica). Nemožno zabudnúť na kyselinu listovú a železo, ktoré chránia pred vznikom anémie. Ak trpíte prekyslením organizmu, listová zelenina vám pomôže dostať svoj organizmus do normálu.

Cibuľovitá zelenina
Cibuľa a cesnak sa v kuchyni používali najmä kvôli aróme. Dnes si, našťastie, mnohí z nás uvedomujú, aké prínosné sú pre zdravie. Cibuľa i cesnak pomáhajú bojovať proti baktériám, plesniam, vírusom i zápalom. Pozitívne tiež ovplyvňujú krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, a vôbec celkovo priaznivo vplývajú na zdravie kardiovaskulárneho systému.
Ak trpíte zdravotnými problémami, je vhodné tieto druhy zeleniny do jedálnička zaradiť aj napriek ich štipľavej aróme. Cibuľa sa hodí na chrumkavý celozrnný chlieb, cesnak zasa dochutí hrianky. Nadrobno nakrájané sú tiež vhodným doplnkom zeleninových šalátov.

-m-