3 dobroty z vlašských orechov

Prečo je dobré vlašské orechy na niekoľko hodín namočiť a nechať vyschnúť? Aké sú ich plusy? Prečítajte si odpovede na tieto otázky a pripravte niektorú zo zdravých maškŕt.

Patria k lokálnym a sezónnym potravinám, výborne zasýtia, sú zdrojom prospešných látok a dá sa z nich pripraviť množstvo dobrôt.

Aké sú pozitíva vlašských orechov?

Vlašské orechy sú nabité antioxidantmi. Jedná sa o vitamín E, polyfenoly a mnohé ďalšie. Predstavujú skvelý zdroj prospešných nenasýtených mastných kyselín, teda omega-3 tukov s protizápalovými vlastnosťami.
Vlašské orechy sú takisto pokladom pre trávenie – podľa nemeckých odborníkov z Mníchova, konkrétne z LMU Mníchov, 43 g vlašských orechov denne počas 8 týždňov spôsobilo nárast prospešných baktérií v čreve.
Pravidelná konzumácia orechov sa tiež spája s prevenciou niektorých druhov rakoviny, cukrovky druhého typu, ale aj so znížením krvného tlaku i vysokého cholesterolu v krvi a celkovým spomalením starnutia organizmu.
Nemožno opomenúť skutočnosť, že vlašské orechy sú pokladom pre mozog a majú priaznivý vplyv na reprodukčné zdravie mužov.

Namáčanie orechov je dôležité

Ak chceme, by naše telo malo z konzumácie orechov čo najväčší úžitok, mali by sme ich na niekoľko hodín namočiť do vody a potom nechať uschnúť. Budú nielen ľahšie stráviteľné, ale aktivujú sa v nich niektoré prospešné látky. Odporúčaná doba namáčania je 6 – 8 hodín a 12 – 24 hodín by mali voľne schnúť, napríklad na plechu vystlanom papierom.

Jablkovo-orechová maškrta so škoricou

Suroviny:
    • nastrúhané jablká
    • vlašské orechy
    • hrozienka
    • kokosový olej
    • škorica
Poznámka: množstvo surovín závisí od veľkosti použitej formy a tiež chuťových preferencií.

Postup:
Formu vymažeme kokosovým olejom a vysypeme pomletými vlašskými orechmi. Jablká nastrúhame a vyžmýkame z nich vodu. Dochutíme ich škoricou. Do mixéra dáme hrozienka, vlašské orechy, malé množstvo rozpusteného kokosového oleja a zmixujeme dohladka. Vzniknutý orechový korpus navrstvíme na dno formy, naň dáme nastrúhané jablká. Postup opakujeme, dokým máme suroviny. Raw dezert dáme do chladničky a po 1 – 2 hodinách vyklopíme z formy a podávame.

Raw orechové guľôčky

Suroviny:
    • 60 g vlašských orechov
    • 100 g datlí
    • na obalenie kokos, kakao alebo karob

Postup:
Namočené a vysušené orechy rozmixujeme, pridáme do nich datle. Akonáhle získame hmotu, z ktorej sa dajú tvarovať guľôčky, prestaneme s mixovaním. Vytvarované guľôčky obalíme v kokose, karobe alebo kakau a dáme do košíčkov. S uvedeného množstva vám vyjde asi 10 guľôčok, závisí, samozrejme od veľkosti.

Nátierka z vlašských orechov

Suroviny:
2 šálky vlašských orechov
4 PL karobu (kakaa)
¾ šálky medu
100 – 150 ml prevarenej vody

Postup:
Orechy rozmixujte spolu s vodou dohladka. Dochuťte ich karobom a medom. Zdravá a chutná nátierka je hotová!

Mirka