3 chutné recepty z pšena

Ako chutne pripraviť pšeno a aké sú jeho pozitíva?

Pšeno sa na istý čas vytratilo z našich jedálničkov, hoci sa jedná o lokálnu potravinu. Proso sa totiž pestovalo i pestuje aj u nás. Nuž  a pšeno sa získava jeho lúpaním. Spolu s pšenicou patria medzi najstaršie kultúrne plodiny Európy. Naši predkovia si z neho pripravovali hlavne kaše a placky. Jedná sa o výživnú potravinu, ktorá sa dá pripraviť na sladko i na slano.

Pozitíva pšena v skratke

Pšeno je bohaté na viaceré minerálne látky, ako napríklad draslík, horčík, fosfor, železo, meď či zinok. Nechýbajú ani vitamíny skupiny B potrebné pre správne fungovanie metabolizmu a nervovej sústavy. Opomenúť nemožno slušné množstvo vlákniny. Čo sa týka zastúpenia makroživín, zhruba 12 % tvoria bielkoviny, 4 % tuky a 68 % sacharidy.

Pšeno zaraďujeme medzi tzv. pseudoobilniny, to znamená, že neobsahuje lepok. Je stvorené do jedálnička celiatikov či ľudí s intoleranciou lepku. Pšeno je teda veľmi dobre stráviteľné. Ak by sme chceli nájsť potraviny s podobnou nutričnou hodnotou, výživová hodnota pšena je podobná ovseným vločkám.

Ako jednoducho pripraviť pšeno?

Ak máte k dispozícii pšeno, ktoré nie je svetložlté, potom je dobré spariť ho niekoľkokrát horúcou vodou, aby došlo k odstráneniu horkej chuti. V prípade, že používate drobné pšeno, nie je to nutné a stačí ho prepláchnuť  studenou vodou. Následne sa varí vo vode v pomere 1:2,5 až 3. Čiže na jeden diel pšena treba 2,5 až 3 diely vody. Množstvo vody závisí aj od toho, čo z pšena pripravujeme. Počas prípravy treba pšeno viackrát premiešať. Môžeme ho uvariť domäkka, alebo iba do polomäkka a nechať dôjsť pod pokrievkou. Pšeno sa dá však aj uvariť ako cestoviny a potom jednoducho precediť.

Jednoduché recepty z pšena

Pšenové palacinky

Suroviny: 1 šálka uvareného pšena, 1 šálka mlieka alebo rastlinného nápoja podľa vlastnej voľby, 1 vajíčko, ¼ šálky špaldovej múky

Postup: Všetky suroviny zmiešame dokopy a zmixujeme tyčovým mixérom. Potom robíme na malom množstve ghí masla alebo oleja palacinky. Ak sa chceme vyhnúť mixovaniu, potom namiesto guľôčok pšena použijeme pšenovú múku.

Pšenové placky so zeleninou

Suroviny: 100 g pšena, 2 malé mrkvy, 1 menšia cibuľka, strúčik cesnaku, hrsť vlašských orechov, 2 PL parmezánu, 1 vajíčko, bylinky podľa chuti

Postup: K uvarenému pšenu pridáme nadrobno nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, zomleté orechy, parmezán, vajíčko a bylinky podľa chuti. Potom tvarujeme placky, ktoré vypražíme na rozpálenom oleji alebo ich upečieme v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Pšenové guľky

Suroviny: 150 g uvareného pšena, 10 ks datlí namočených vo vode, 50 g strúhaného kokosu, podľa chuti kakao, karob, vanilka, škorica, orechy alebo horká čokoláda

Postup:

Datle rozmixujeme a pridáme k nim pšeno a strúhaný kokos. Hustotu zmesi upravíme podľa potreby – buď pridáme pšeno, alebo na zriedenie použijeme vodu alebo kokosový olej. Ostatné suroviny volíme podľa chuti. Potom zo zmesi vytvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v kokose, karobe či kakau.

Mirka