20+ tipov ako si jednoducho skrášliť domácnosť

Čaká vás aktualizácia a prerábka vašej domácnosti? Výzdoba interiéru sa môže niekedy zdať ako náročná úloha – najmä keď sa trendy neustále menia. Ako dosiahnuť, aby váš priestor vyzeral, čo najlepšie a zároveň odrážal váš osobný štýl?

S trochou plánovania, motivácie a nasledujúcimi typmi dodáte vášmu domovu nádych štýlu a pomôžu vám vyzdobiť si váš domov ako profesionálom.

Ako začať?

Pravdepodobne jeden z najdôležitejších krokov, je vedieť, čo chcete.

  • Urobte si prieskum, nájdite si váš štýl, váš obľúbený vzhľad, rozhliadnite sa okolo seba, prelistujte si časopisy, vytvorte si nástenku vízií so všetkými obrázkami a vecami, ktoré sa vám páčia
  • Poznať váš štýl je jedna vec, ale dotiahnuť ho do konca je niečo celkom iné. Najlepšie je vytvoriť si plán vašich potrieb a želaní do každej miestnosti. Spíšte si všetko, čo potrebujete a chcete. Čím chcete osviežiť vašu obývačku? Potrebujete na terasu závesné kreslá? Akú atmosféru chcete vyvolať v spálni?
  • Poznajte vaše miery. Častou chybou, ktorú väčšina ľudí robí, je, že si kupujú veci nesprávnej veľkosti. Pohovky, ktoré sa nezmestia do miestnosti, stoly, ktoré sa nezmestia cez dvere, príliš malé stoličky, príliš veľké postele. Prispôsobenie nábytku miestnosti je preto rozhodujúce. Predtým, ako začnete niečo navrhovať, zmerajte dĺžku a šírku každej miestnosti ako aj výšku stropu s prvkami, ktoré by vám mohli prekážať – schody, stĺpy a radiátory. Je tiež dobré vedieť, s akým priestorom môžete pracovať
  • Urobte si nákres. Keď budete mať rozmery, vytvorte si pôdorys, ktorý vám pomôže pri plánovaní rozmiestnenia nábytku. Jednoduchý náčrt miestnosti je skvelý spôsob, ako zistiť, koľko miesta máte
  • Zbavte sa neporiadku. Nič nezabíja priestor tak ako neporiadok. Predtým ako sa pustite do výzdoby a premeny vášho interiéru, upracte si. Zbavte sa všetkého, čo už nepotrebujete, čo sa vám nepáči a čo vám neprináša žiadnu hodnotu
  • Kvalita pred kvantitou. V obchodoch nájdete množstvo lacných a ľahko dostupných predmetov a dekorácií. Ale je to naozaj to, čím si chcete vylepšiť váš domov? Čo sa týka doplnkov, menej je niekedy viac a jeden jedinečný a kvalitný kúsok môže vo vašom dome vyzerať lepšie ako množstvo gýčových drobností


Inšpirácia: Na aké trendy v bývaní môžete tešiť v roku 2022?

Všestranné domáce doplnky:

  •    Osvetlenie, ako sú podlahové, stolové a závesné lampy
  •    Koše
  •    Knihy a časopisy
  •    Vázy a iné sklenené výrobky
  •    Sviečky a svietniky
  •    Prírodné prvky, ako sú kvety, mušle, vetvičky a šišky
  •    Zrkadlá, obrazy a fotografie
  •    Koberce a rohožky
  •    Vankúše, deky a prehozy
  •    Tematické alebo špeciálne kolekcie
  •    Závesné dekorácie

Inšpirácie na dekoráciu domácnosti, ktoré okamžite premenia váš priestor

Zdroj: pexels.com

Ak plánujete aktualizáciu vášho interiéru, no možno máte obmedzený rozpočet a menej času, máme pre vás niekoľko nápadov, ktoré vám pomôžu začať. Dokonca aj s nízkym rozpočtom si môžete vytvoriť domov, ktorý bude vyzerať sviežo, trendy, nadčasovo a rafinovane.

Rozžiarte steny

Tapeta dodá miestnosti nový rozmer. Zvoľte jednoduché pastelové farby alebo kvetinové vzory, ktoré sú momentálne veľmi obľúbené. Ak vám zostane tapeta, môžete ju vždy použiť na ozdobenie zvyšku vášho domova.

Držte sa klasických neutrálnych stien

Ak nechcete príliš experimentovať so vzormi, zvoľte klasickú neutrálnu farbu na vaše steny, ako je béžová, sivá alebo žltá, ktoré budú taktiež vyzerať sviežo a trendovo. Navyše sa hodia ku všetkému.

Osvetlite miestnosť

Prirodzené osvetlenie a svietidlá sú pre miestnosť veľmi dôležité. Ak máte príliš tmavé závesy, zvoľte svetlejšie a priehľadnejšie farby a dovnútra vpustite viac svetla. Ak máte zvyšné materiály, závesy si môžete ušiť aj z krásnej dekoračnej látky.

Zaveste aspoň jedno zrkadlo

Ak máte tmavé miestnosti, zrkadlá môžu priestor výrazne rozjasniť, pretože odrážajú svetlo po miestnosti. Umiestnite zrkadlá na steny, blízko k oknu, no nie priamo oproti nim. Zavesenie zrkadla priamo oproti oknu môže odrážať svetlo späť von z okna.

Obnovte staré

Čerstvý náter farbou je skvelý spôsob, ako môžete oživiť fádny priestor. Nielen steny, ale aj iné predmety, ako je nábytok alebo kuchynské linky. Farbenie dodá úplne nový vzhľad a zároveň to ani výrazne neovplyvní váš rozpočet.

Vymeňte vaše vankúše

Jednoduchým nápadom na oživenie vašej obývačky je nahradiť vankúše. Či už si ich kúpite, alebo vyrobíte sami, výmena vankúšov je skvelý spôsob, ako rozjasniť miestnosť. Zbavte sa starých vankúšov a nahraďte ich svetlejšími alebo si aspoň zadovážte nové obliečky. Mixujte rôzne farby a textúry a kombinujte rôzne zoskupenia.

Tip: Udržujte si poriadok aj napriek tomu ak máte doma zvieratko. Po ruke majte vždy odstraňovače chlpov.

Zaveste umenie na steny

Zdroj: Unsplash.com

Ďalším nenáročným a cenovo dostupným riešením do obývačky a spálne je zavesenie umeleckých diel na steny. Od rodinných fotografií až po DIY umenie, dodáte priestoru osobný štýl.

Zbavte sa niečoho starého alebo škaredého

Ak vlastníte kusy nábytku, ktoré sú staré, nefunkčné alebo vám už do interiéru nepasujú, zbavte sa ich. Ak ich nechcete vyhodiť, vytvorte z nich niečo nové, natrite ich farbou a dajte im aspoň nový vzhľad.

Ukážte podlahy

Staré koberce vymeňte za podlahy, čím sa váš priestor opticky zväčší. Okrem toho majú koberce tendenciu zachytávať prach, môžu zapáchať a potrebujú väčšiu starostlivosť než podlahy. Podlaha sa čistí ľahšie, je vhodná pre alergikov a môže poskytnúť modernejší vzhľad pre vás domov.

Nebojte sa čiernej farby

Čierna farba nemusí vôbec pôsobiť smutne a pochmúrne, práve naopak. V spálni môže pôsobiť intímne a urobí obývateľnejšiu a domáckejšiu atmosféru.

Dekorujte váš vchod

Ak nemáte veľkú vstupnú halu – alebo ju máte, no potrebuje trochu zmeny – pridajte malý stolík a zaveste nad neho zrkadlo, niekoľko fotografii alebo portréty.

Sviečky

Sviečky dodajú miestnosti príjemnú a útulnú atmosféru. Či už máte radi vonné sviečky, votívne sviečky, sviečky s LED plameňom alebo svietniky s kužeľovými sviečkami, vo vašej domácnosti by určite chýbať nemali.

Umenie na stenách

Urobte jednoduchú stenu o niečo vzrušujúcejší pomocou nadrozmerných umeleckých diel. Vyberte si fotografiu vo veľkom alebo niečo abstraktné a oživte nudne steny.

Zaveďte kontrast

Ak chcete vytvoriť zaujímavý kontrast, nahraďte jednu vec v inak úplne bežnej miestnosti niečím super moderným, ako je napríklad geometrický konferenčný stolík alebo luster vo vintage štýle.

Kvetinky

Pridanie pekného kvetinového aranžmánu môže samo o sebe skrášliť celú miestnosť.

Tipy na vyzdobenie domácnosti pre domácich kutilov

Zdroj: pexels.com

Načo zbytočne míňať peniaze na ďalšie dekorácie a vylepšenia do bytu, keď si ich dokážete vytvoriť sami? Najkrajšie dekorácie a bytové doplnky môžu byť práve tie, ktoré si vytvoríte svojpomocne. Ak máte šikovné ruky, inšpirujte sa nasledujúcimi typmi.

Tón na vchodových dverách

Ak chcete, aby váš dom urobil skvelý prvý dojem, namaľujte vaše vchodové dvere zábavným, lesklým odtieňom. Zvoliť môžete napríklad červenú, ktorá je považovaná za farbu šťastia, oranžová a žltá, sú spojené s radosťou a teplom.

Farba stien

Steny namaľujte v svetlých a neutrálnych farbách, ako je napríklad béžová alebo sivá. Neutrálne steny vám poskytujú viac flexibility pri zdobení dekoráciami.

Stolík do obývačky

Ak vám chýba mali konferenčný stolík a zároveň túžite po niečom výnimočnom, zožeňte si drevené pne, ktoré môžete nechať také aké sú, s krásnou prírodnou štruktúrou dreva alebo ich natrite bielou farbou. Výsledok bude určite stáť za to.

Inšpirácia: Drevo je úžasný, prírodný materiál, z ktorého je možné vyrobiť nielen množstvo bytových dekorácií, ale aj vytvoriť originálne drevené hračky.

Botníky

Ak máte v chodbe alebo predsieni neustály neporiadok a voľne pohodené topánky, tento problém vyriešite drevenými debničkami, ktoré stačí namaľovať a zavesiť na stenu. Nielenže budú vyzerať senzačne, vaša obuv bude mať konečne svoje stále miesto.

Stolček do vane

Pri dreve ešte zostaneme. Povaľuje sa vám niekde drevená doska a neviete čo s ňou? Určite ju nevyhadzujte a urobte si z nej praktický stolček do vane pre vaše relaxačné kúpele. Môžete ju prelakovať alebo natrieť farbou v zlatom odtieni, ktorá bude vyzerať vkusne a luxusne.

Pneumatiky

Povaľujú sa vám v garáži staré pneumatiky? Tieto môžete skvele využiť ako kvetináč z autovej pneumatiky či orámovanie zrkadla z bicyklovej. Použite sýte farby a uvidíte aký efekt bude mať tento zaujímavý doplnok na bielych stenách.

Upcyklujte

Máte v skrini staré svetre a mikiny, ktoré už nikto nenosí? Vytvorte z nich jedinečnú dekoráciu. Odstrihnite a zašite rukávy a navlečte ich na vysoké vázy, nudné kvetináče a iné nádoby.

Tip: Chcete si oživiť nielen domácnosť, ale aj váš šatník? Vytvorte si originálne tričká s vlastnou potlačou.

Tieto nápady vám nezaberú viac ako deň a okrem toho ani výrazne neovplyvnia váš rozpočet. Aj jednoduché premeny, ako je akcentujúca stena, farebná žiarovka alebo nový vankúšik môžu celý váš priestor posunúť na vyšší level.

Dominika Blchová, Špecialista na optimalizáciu webov - Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe