20. marec: Medzinárodný deň šťastia
Šťastie.... Všetci po ňom túžime a možno si ani neuvedomujeme, že ho zažívame aj niekoľkokrát za deň. Pretože šťastie je pocit – radosti, spokojnosti, povznesenia. Je to stav, ktorý vie navodiť napríklad šálka dobrého čaju.
Túžba po pocite spokojnosti s bytím či so životom je spoločná pre všetkých ľudí na našej planéte bez ohľadu na vek a pohlavie. Preto Valné zhromaždenie OSN v roku 2012 ustanovilo 20. marec za Medzinárodný deň šťastia. Ako môžete byť v tento, ale aj v hociktorý iný, naozaj šťastný?
Je dokázané, že šťastie je subjektívny pocit, ktorý intenzívne prežívame niekoľko okamihov, možno minút. Jeho prežívanie je časovo ohraničené, čo však neznamená, že keď nezažívame pocit šťastia, sme nešťastní. Môžeme to zažiť znova.
Sila z prírody
Pocit šťastia nijako nesúvisí s peniazmi ani s blahobytom. V skutočnosti ide o stav mysle. Spomeňte si napríklad na pocit, ktorý ste mali, keď ste videli pekný východ slnka, lúku plnú kvetov alebo usmievajúce sa malé dieťa. Nezaplavila vás radosť a akýsi pokoj, mier? Preto toto je pravý pocit šťastia.
Prežívať ho je pre život veľmi užitočné, pretože upokojuje a harmonizuje. Navodiť sa dá niekoľkými spôsobmi, napríklad meditáciou, dychovými cvičeniami, sústredením sa na momentálny okamih. Ale aj chutnou šálkou čaju.
„Už starí Číňania vedeli, že čaj povzbudzuje a zároveň upokojuje. Pocit šťastia samozrejme nezažijeme, ak si rýchlo urobíme šálku akéhokoľvek čaju a potom ju len tak popri inej činnosti vypijeme, ani si neuvedomujúci, čo robíme,“ hovorí expertka na čaje Mariana Veselá z Veselého Čaju. „Vďaka látkam obsiahnutým v čaji môže nastať upokojenie aj povzbudenie, no aby sme sa priblížili pocitu šťastia, určite je rozumné urobiť si z pitia čaju aspoň z času na čas rituál.“
Vedecky potvrdené
Za pocit šťastia, ktorý v nás vyvolá šálka čaju, môže aminokyselina pomenovaná L-theanín. Nachádza sa v listoch čajovníka (Camellia sinensis). „Mnoho vedeckých skúmaní potvrdilo, že theanín podporuje sústredenie a koncentráciu, ale bez nepríjemného pocitu vybudenia či nervozity, ktoré môžeme mať po vypití energetického nápoja. Taktiež bolo dokázané, že navodzuje pocit pokoja a pohody,“ pokračuje M. Veselá.
Ako je to možné? L-theanín aktivizuje inhibičné neurotransmiteri, akési nosiče správ, ktoré spúšťajú v mozgu uvoľnenie a relaxáciu. Je zodpovedný za viacero zložitých chemických procesov v mozgu, ktorých výsledkom je pokoj a sústredenie, preto sa odporúča dopriať si šálku-dve zeleného čaju napríklad pred začiatkom práce, počas štúdia alebo pred tréningom.
Šálka čaju pre šťastie
Ak máte chuť osláviť Medzinárodný deň šťastia nefalšovaným pocitom šťastia, práve šálka čaju k tomu môže pomôcť. „Odporúčam vybrať si kvalitný sypaný čaj, kde máte istotu, že obsahuje čajové lístky, ktoré sa vo vode rozvinú a uvoľnia do nej aj L-theanín,“ radí experta na tento nápoj z Veselého Čaju.
Čistý zelený čaj bude doslova energeťák, ale môže obsahovať aj kandizované kúsky ovocia a sušené kvety či korenistejšie ingrediencie ako škoricu či zázvor pre zaujímavejšiu chuť.
„Ak si z jeho prípravy a popíjania urobíte malý rodinný rituál alebo chvíľku vo dvojici, pocit šťastia bude isto mocnejší. Samozrejme, nemusíte k tomu mať pravý čínsky porcelán ani sedieť na zemi ako v čínskej čajovni. Dôležité je nájsť si čas na prípravu čaju, na jeho pitie a jeden na druhého. Som presvedčená, že aj o tom je medzinárodný deň šťastia,“ uzatvára Mariana Veselá.
Prečo je deň šťastia 20. marca?
Dátum Medzinárodného dňa šťastia nebol zvolený náhodou, obsahuje v sebe veľkú symboliku. 20. marca je deň jarnej rovnodennosti, kedy sú deň aj noc rovnako dlhé, čo symbolizuje rovnaké právo na šťastie pre všetkých. Podľa OSN majú krajiny a ich predstavitelia robiť nielen v marci veci smerujú k tomu, aby sa zmierňovala chudoba a hodnoty ako rodina, vzájomnosť a blízkosť mali svoju váhu.
Pre každého jednotlivca OSN odporúča tento takýto recept na šťastie: ďakovať minulosti, milovať prítomnosť a veriť budúcnosti.