15 potravín pre dlhý život

Týchto 15 chutných potravín ochráni vaše srdce nie iba tým, že vám klesne hladina cholesterolu, ale klesne aj krvný tlak.

JABLKO
Známe príslovie vraví: Kto zje jedno jablko každý deň, nemusí navštevovať lekára. Skutočne podľa jednej americkej štúdie treba zjesť 2 jablká denne a klesne riziko srdcového infarktu o 30%. Dôvodom sú v jablku obsiahnuté flavonidy, ktoré pôsobia antioxidačne a chránia pred účinkom zlého cholesterolu. Cenný pektín brzdí rast baktérií, ktoré osídľujú cievy. Neošúpané jablko obsahuje viac flavonidov, pretože tieto sú predovšetkým v šupke.

RÍBEZLE
Predovšetkým čierne obsahujú tmavofialové flavonidy tzv. antokianíny. Títo cenní pomocníci posilňujú nielen imunitný systém ale bojuje aj s voľnými radikálmi. Šťava z ríbezlí je zázračným liekom pre srdce a krvný obeh.

BANÁNY
Toto žlté ovocie je zázračné v mnohých ohľadoch, najmä pre srdce. Draslík v banánoch znižuje krvný tlak, stabilizuje krvný obeh a eliminuje choroby srdco- cievneho systému. Už jeden jediný banán pokrýva cca 19% dennej potreby draslíka.

ORECHY
Chutná a zdravá maškrta vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselínpozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi. Vitamín E a balastné látky obsiahnuté v orechoch sú nemenej dôležité. Zvyknite si jesť denne jednu hrsť plnú orechov.

RYBA
V rybe obsiahnuté omega 3 mastné kyseliny slúžia ako ochranný štít pre naše srdce. Nielenže znižujú cholesterol, ale aj pomáhajú predchádzať poruchám srdcového rytmu. Najvyššiu koncentráciu nenasýtených mastných kyselín obsahujú morské ryby- makrela, tuniak. experti odporúčajú jesť týždenne 1- 2 porcie rýb. táto dávka by mala znížiť riziko náhlej smrti v dôsledku zlyhania srdca.

KAKAO
Zlá povesť o čokoláde sa konečne prestala šíriť, pretože tento sladký hriech môže spôsobiť zázraky. Flavonid epikatechín má pozitívny účinok na srdce a obeh. Zvyšuje kysličník dusnatý v krvi a zlepšuje prekrvenie. Okrem toho aj znižuje krvný tlak.
Tmavá čokoláda je zdravšia, obsahuje viac flavonidov.

ĽANOVÉ SEMIENKA
S vysokými hodnotami omega-3 sú vhodnou náhradou za ryby pre vegetariánov. Tieto esenciálne mastné kyseliny značne bojujú s ochoreniami srdca. Zabezpečujú lepší prietok krvi a znižujú cholesterol. Namiesto semiačok môžeme používať v kuchyni ľanový olej.

PARADAJKY
Tieto červené plody obsahujú lykopén, ktorý upravuje hladinu cholesterolu v krvi. Dôležité je, že lykopén sa plne rozvinie až pôsobením tepla. Preto ho telo lepšie získa z pretlakov ako z čerstvých plodov. 200 gramov paradajok pokrýva dennú požiadavku tela na lykopén.

MELÓNY
Tieto osviežujúce plody sú nielen nízkokalorické, ale aj prospešné pre srdce. Vodný melón je výborný zásobovač lykopénom. Červené farbivo nieleže znižuje cholesterol, ale je zároveň lapač tzv. voľných radikálov, ktoré vyvolávajú rôzne ochorenia. 100 gramov obsahuje približne 4,9 mg lykopénu. Odborníci odporúčajú 6 mg denne.

ČERVENÉ GREPY
Hebrejská štúdia dokázala, že červené grapefruity poskytujú srdcu dôležitú ochranu. Tieto plody obsahujú vysoký poddiel vitymínu C a lykopén, ktorý znižuje zlý LDL cholesterol. Pravidelná konzumácia citrusových plodov pomáha srdcu i krvnému obehu.
Pozor: Súčasná konzumácia grapefruitov a niektorých liekov môže znásobiť ich účinok.

MED
Maškrtenie nemusí byť vždy nezdravé. Sladká lepkavá masa chráni pred niektorými ochoreniami srdca. Med obsahuje rastlinné antioxidanty- polyfenoly, ktoré vychytávajú škodlivé substancie. Zlepšuje prúdenie krvi, a tak priaznivo pôsobí na činnosť srdca.

CESNAK
Aj keď človek, ktorý práve skonzumoval cesnak nie je práve spoločensky príťažlivý, nemožno poprieť ochranné účinky cesnaku na naše srdce. Obsahuje alicín, ktorý pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu. Pôsobí na cievy a zlepšuje prekrvenie. Znižuje riziko srdcového infarktu.

KURKUMIN
V indickej zmesi kari korenia obsiahnutý kurkumín má nielen krásnu žltú farbu, ale je priam zázrakom pre srdce. Znižuje cholesterol a zlepšuje fungovanie srdca. Znižuje krvný tlak. Nie nadarmo sa v Indii už dlhšie považuje za liek.

REPKOVÝ OLEJ
Olej z repky- olejky možno považovať za dobrú náhradu tuniaka atď... Pri porovnaní s inými olejmi má nižší obsah nysýtených mastných kyselín (7,8%) a vyšší obsah nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-3 (9,1%). Preto znižuje hladinu cholesterolu a pozitívne pôsobí na srdce a krvný obeh.

ČERVEN0 VÍNO
V primeranom množstve má červené víno pozitívny vplyv na srdce. V ňom obsiahnuté polyfenoly pôsobia antioxidačne, znižujú zlý cholesterol. Okrem toho ochraňujú artérie pred škodlivými usadeninami a zvyšujú prekrvenie.
Alkohol však môžeme užívať iba v malom množstve, ak chceme profitovať z jeho pozitívnych účinkov!

(-de-)