15 pochúťok, ktoré vám predĺžia život

Čím viac ich zaradíte do jedálneho lístka, tým je väčšia pravdepodobnosť, že budete žiť dlhý a kvalitný život.

1. Mandle

Mandle sú zdrojom prospešných tukov, ktoré znižujú riziko ochorení srdca. Ich hlavnou zásluhou je to, že znižujú cholesterol. Navyše skvelo zaženú hlad.

2. Marhule

Farba marhúľ napovedá, že je v nich veľa betakaroténu a ďalších karotenoidov. Tie majú antioxidačné účinky. Ich benefitom je aj lahodná chuť a slušný obsah vlákniny.

3. Avokádo

Avokádo je kalorické hlavne kvôli zastúpeniu prospešných tukov. Tie chránia srdcovocievny systém i mozog.

4. Banány

Banány sú zdrojom vlákniny, draslíka a aminokyseliny tryptofán. Preto si ich môžeme dopriať niekoľkokrát týždenne.

5. Fazuľa

Desiatky odrôd fazule nám ponúkajú príležitosť k tomu, aby sme si nimi spestrili jedálny lístok. Ako zdroj vlákniny navodia pocit sýtosti, prospievajú tráveniu a sú aj zásobárňou proteínov.

6. Cvikla

Cvikla je skvelým a hlavne zdravým spestrením jedálneho lístka. Je výborná na očistenie organizmu i posilneniu imunity.

7. Brokolica

Disponuje nízkym množstvom kalórií, má veľa vlákniny. Obsahuje aj chlorofyl, karotenoidy a ďalšie užitočné látky. Prospeje všetkým, ktorí majú problémy s pokožkou či kosťami.

8. Ružičkový kel

Ružičkový kel je jednou z účinných super potravín. Výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia môže pomôcť v prevencii proti rakovine i kardiovaskulárnym ochoreniam.

9. Mrkva

Mrkva obsahuje betakarotén a ďalšie karotenoidy, ktoré sú dôležité nielen pre zrak, ale aj celkové zdravie organizmu.

10. Kešu oriešky

Kešu oriešky sú užitočné pre srdce, vlasy, kosti i pokožku. Ideálne je, ak sa konzumujú nepražené a nesolené. Ak vám nechutia vo svojej prirodzenej podobe, tak si ich pripravte doma na troške olivového oleja.

11. Uhorky

Uhorky obsahujú prevažnú časť vody, teda sú skvelým hydratačným prostriedkom. Avšak nájdete v nich aj veľa vitamínov, minerálov a vlákniny.

12. Horká čokoláda

Horká čokoláda je zdravá maškrta. Denne si môžete pokojne dopriať 10 – 15 g a padnú vám na úžitok, pretože tmavá čokoláda je zásobárňou antioxidantov.

13. Grep

Spájate si konzumáciu grepu s chudnutím? To nie je jeho jediné pozitívum. Štúdie naznačujú, že chráni pred vznikom artritídy a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Navyše posilňuje imunitu.

14. Med

Hoci med obsahuje veľa cukru, je aj zásobárňou mnohých prospešných látok. Ak si ho pridáte do bylinkového čaju spolu s citrónom, zdravie sa vám poďakuje.

15. Olivový olej

Olivový olej je plný prospešných mononenasýtených mastných kyselín, potrebných pre zdravé a silné srdce. Polyfenoly sú ďalším bonusom olivového oleja. Denne si doprajte 1 – 2 polievkové lyžice.

-w-