14. február Valentín

 

Sviatok zaľúbených, Valentín, bude čo nevidieť. Prezrádza to nielen kalendár, ale aj srdiečka vo výkladoch, či komerčné ponuky darčekov a služieb. Biznis je biznis. Samozrejme so všetkým, čo k tomu patrí, aj s lákavými ponukami stravovacích zariadení na valentínske posedenia, či večierky vo dvojici.
 
S láskou nemožno kalkulovať. Človek bez lásky je ako kvetina bez vody a kto chce lásku prijímať, musí ju aj dávať. Kto chce, aby ho partner miloval, musí milovať, kto chce, aby mu partner veril, nesmie klamať, kto chce, aby si ho partner ctil, mal by si tiež ctiť svojho partnera, lebo najkrajšia láska je opätovaná a obojstranná. V dnešnej uponáhľanej dobe sa zabúda na pekné slová či pohladenia, ktoré sú v láske také potrebné! Mať vedľa seba milovanú osobu je najkrajší dar, pretože bez lásky je život smutný a prázdny. Lásku si treba strážiť, lebo je krehká, lásku si treba ctiť, lebo je povznášajúca a duchaplná, lásku si treba skrývať pred neprajníkmi a ochraňovať pred okolitým svetom. Láska je Vaša, máte ju v srdci, a preto ju nechajte žiť a nedajte si ju nikým zobrať.
 
Láska nie je len jedna, má mnoho podôb a je všade. Treba ju vedieť pohľadať. Treba ju vedieť nielen brať, ale aj dávať. Zaraďte ju do každodenného života. Bude krajší. Rozdávajte lásku, bude zmysluplnejší. Láska je krehký kvietok, ktorý môže zvädnúť. Nedovoľte to.
 
Tak čo, zaujali Vás tieto slová? Našli ste vo svojej láske deficity vo vzťahu s Vaším partnerom? Napravte to. Keď budete rozdávať lásku, vráti sa Vám ako bumerang. Začnite od seba. Ale nie tak, že zahrniete svojho partnera na Valentína drahými darčekmi a všetko pôjde v starých koľajách. Láskou treba žiť každý deň, láskou treba žiť celý rok. Na Valentína si ju však môžme aspoň pripomenúť.
 
Slávka Nováková