11 Top zimné ovocie, ktoré podporí vaše zdravie
Čerstvé ovocie je dôležitou súčasťou zdravej výživy. Získavame z neho vitamíny a minerály, vlákninu a množstvo iných cenných látok. V zime sa nám môže zdať výber čerstvého ovocia obmedzený, obzvlášť čo sa týka našich domácich druhov ovocia.
Ako si počas zimného obdobia dopriať ovocie a ktoré druhy sú teda najlepšie pre podporu zdravia v týchto mesiacoch?
Hrušky
Jedným z vhodných druhov ovocia na zimu sú hrušky. Neskoré odrody sa dajú skladovať a konzumovať počas celej zimy. Oplatí sa dopriať si ich, pretože sú bohaté na vitamíny A, C a vitamíny skupiny B.
Okrem toho obsahujú minerály ako draslík, horčík, vápnik alebo meď. Vďaka obsahu cenných látok hrušky podporia imunitu a sú výborným prostriedkom proti zápche.
Jablká
Stálicou v našom jedálničku by malo byť aj jablko. Jablká obsahujú dostatok vlákniny a tým pomáhajú s trávením. Okrem toho prispievajú k udržaniu pocitu sýtosti na dlhší čas. Obsah antioxidantov a množstvo vitamínov posilňujú imunitný systém.
V neposlednom rade sú jablká ľahko dostupné a dajú sa, podobne ako hrušky, dlhodobo skladovať, takže si ich možno dopriať počas celej zimy.
Zdroj foto: freepik.com
Banány
Banány sú výborným ovocím, ktoré prospieva nášmu zdraviu v mnohých ohľadoch. Majú vysoký obsah draslíka, ktorý je dôležitý pre zdravie srdca a rovnováhu tekutín v tele.
Toto ovocie je tiež ideálnou “svačinkou” na dobitie energie vďaka obsahu prirodzených cukrov.
Navyše v nich nájdeme aj aminokyselinu, tryptofán, ktorá podporuje dobrú náladu a môže tak pomôcť proti sezónnej afektívnej poruche (známej tiež ako sezónna depresia).
Sušené ovocie
Nakoľko u nás nie je počas zimy práve sezóna ovocia, je dobré dopriať si ho aj v sušenej podobe. Najlepšie, ak ide o ovocie priamo z našej záhrady alebo z overených zdrojov. Sušené jablká, hrušky, marhule či slivky sú výborným spôsobom, ako doplniť vitamíny a minerály. Treba však brať do úvahy, že sú veľkým zdrojom energie, preto ich treba konzumovať s mierou.
Sušené ovocie je ideálne aj ako zdravá a rýchla desiata na dobitie energie.
Zdroj foto: freepik.com
Mrazené ovocie
Podobne ako sušené ovocie, aj to mrazené, je zdravou možnosťou, ako si vychutnať ovocie aj mimo sezóny. Mnohé druhy ovocia, ktoré zamrazíme hneď po zbere, si uchovajú väčšinu vitamínov a minerálov. Mrazené jahody, maliny, ríbezle, čučoriedky a iné druhy u nás bežne rastúceho ovocia, nám môžu počas zimy dodať kvalitnú dávku vitamínov a minerálov. Pridajte si trochu mrazeného ovocia podľa vašej chuti napríklad do smoothie, jogurtov či cereálnych kaší.
Citrusové ovocie: áno či nie?
Citrusy, ako sú pomaranče, mandarínky, grapefruity, neodmysliteľne patria k zimnému obdobiu a sviatkom. Tieto druhy ovocia obsahujú okrem množstva vitamínu C aj antioxidanty a vlákninu, vďaka čomu podporujú imunitu, zdravé trávenie i zdravie pokožky. Vysoký obsah vody prispieva k lepšej hydratácii.
V našich končinách však nie je toto ovocie prirodzené, a preto ho mnohí odborníci neodporúčajú konzumovať. Je to hlavne kvôli dlhej preprave a použitým chemikáliám. Navyše, citrusové ovocie ochladzuje organizmus, čo v zime nie je práve žiaduce.
Na druhej strane sú však názory, že práve tieto druhy ovocia sú výborné na doplnenie vyššie spomenutých vitamínov a živín.
Dobrou voľbou bude zrejme občasná konzumácia citrusov (ak ich máte radi). Ako sa hovorí, všetko s mierou.
Zdroj foto: freepik.com