10 tipov, ako prekonať strach a úzkosť

Niekto prežíva strach častejšie, ďalší menej často. Ak sú strach a úzkosť vašimi spoločníkmi, ľahšie ich zvládnete s našimi tipmi. Čo pomáha prekonať strach a úzkosť?

  • Upokojte sa aktivitou

Je náročné sústrediť sa na niečo, keď bojujete so strachom alebo úzkosťou. Pokúste sa svoje myšlienky preorientovať tak, že sa pustíte do nejakej činnosti. Dajte si rýchlu prechádzku, doprajte si kúpeľ alebo si zacvičte. Hlavne neseďte v kresle a nepremýšľajte.

  • Dýchajte

Ak často čelíte strachu a úzkosti, osvojte si techniku hlbokého dýchania. Pomaly a zhlboka dýchajte. Sústreďte sa na svoj dych. Pokračujte dovtedy, kým nepocítite úľavu.

  • Zistite, aká je pravdepodobnosť, že sa strach stane realitou

Bojíte sa, že dostanete infarkt v dvadsiatke alebo sa zaseknete vo výťahu a udusíte sa tam? Zistite sa, aké je riziko infarktu u mladých ľudí, ktorí sa snažia zdravo žiť. Alebo googlite, či sa vôbec niekde na svete stal prípad, že by sa niekto udusil vo výťahu. Pravdepodobnosť, že sa váš strach stane realitou, je menšia ako 1 percento.

  • Predstavte si miesto, kde sa cítite šťastne

Úzkostné stavy zmiernite tak, že zatvoríte oči a v mysli sa prenesiete na miesto, ktoré vás napĺňa šťastím a radosťou. Môže to byť pláž pri mori, na ktorú sa každý rok vraciate, alebo vaša obývačka so štvornohým miláčikom.

  • Postavte sa svojmu strachu čelom

Čím dlhšie sa budete vyhýbať situáciám, z ktorých máte strach, tým bude silnejší. Vystavenie sa strachu je účinný spôsob, ako strach či úzkosť prekonať. Nemusíte to zvládnuť na prvýkrát, ale pokúšajte sa o to aspoň malými krokmi.

  • Športujte

Šport má množstvo fyzických a psychických benefitov. Ak trpíte úzkosťami, športujte naozaj pravidelne. Cvičenie si vyžaduje koncentráciu, znižuje sa pri ňom hladina stresových hormónov a, naopak, vyplavuje sa viac hormónov šťastia. Vhodnou voľbou môžu byť aj cvičenia ako joga či taiči.

  • Zdravo jedzte

Úzkosť môže zvýšiť nadmerný príjem kofeínu a aj rafinovaného cukru. Po skonzumovaní sladkostí hladiny cukru v krvi prudko stúpne, na čo telo zareaguje vylúčením inzulínu, vďaka ktorému zasa krvný cukor prudko klesne. Tieto výkyvy môžu byť zodpovedné aj za vyvolanie úzkostných stavov.

  • Zájdite do prírody

Príznaky strachu a úzkosti zmierňuje pobyt v prírode. Ak nemôžete zájsť do prírody, choďte tam, kde je veľa upokojujúcej zelene.

  • Trénujte, pripravujte sa, venujte sa prevencii

Bojíte sa vystupovania na verejnosti? Pripravte sa a natrénujte si to pred zrkadlom a potom pred menším publikom, napríklad pred rodinnými príslušníkmi. Bojíte sa nejakej choroby? Začnite žiť zdravšie! Máte strach z toho, že  zostanete sám? Investujte čas a energiu do kvalitných vzťahov. Jednoducho urobte maximum pre to, aby sa váš strach nestal realitou.

  • Vizualizujte si úspech

Podporte svoju snahu byť úspešným v zvládaní konkrétneho strachu a úzkosti vizualizáciou. Každý večer pred spaním si do detailov predstavte, ako celú situáciu, z ktorej máte strach, zvládnete.
Mirka