10 potravín, ktoré dávame do chladničky a nepatria tam
Neraz vidíme na fotografiách a obrázkoch v časopisoch alebo na webových stránkach chladničky, ktoré sú plné rôznych dobrôt. A to aj takých, ktoré tam nepatria. Ruku na srdce, ktorú z nižšie uvedených potravín dávate do chladničky a nepatrí tam?
1. Melón
Väčšina z nás melón umyje a uskladní v chladničke, pretože výborne chutí vychladený. Avšak podľa odborníkov sa uchovávaním celých melónov v chladničke znižuje obsah obsiahnutých antioxidantov až o polovicu! Preto je vždy lepšie celý melón skladovať pri izbovej teplote. Nakrájaný melón, samozrejme, vložíme do chladničky.
2. Zemiaky
Zemiakom vyhovuje chladné a tmavé miesto, aby si zachovali svoj vzhľad, chuť i štruktúru. Ak sú na svetle, tvorí sa v nich nebezpečný solanín. Avšak chladnička ideálna nie je, pretože ako vhodná teplota na skladovanie sa udáva 3 – 5, maximálne 7 stupňov Celzia. Ak ich nutne chceme skladovať v chladničke, vždy ich dáme do papierového vrecka.
3. Cibuľa
Ani cibuľa nepatrí do chladničky, pretože stráca svoju štruktúru a rýchlo splesnivie. Ideálne je vložiť ju do papierového vrecúška a uložiť do komory. Podobne postupujeme aj pri skladovaní cesnaku.
4. Paradajky
V letných mesiacoch môžu byť paradajky z chladničky osviežujúce, avšak pokiaľ chceme zachovať ich chuť a šťavnatosť, skladujeme ich pri izbovej teplote.
5. Bobuľové ovocie
Myslíte si, že jahody, maliny, čučoriedky alebo černice zostanú dlhšie čerstvé, ak ich dáte do chladničky? Omyl! Vlhkosť v chladničke im vôbec neprospeje. Ich životnosť predĺžite tak, že ich necháte neumyté v kuchyni alebo komore.
6. Med
Ak chceme, aby nám med scukornatel, vtedy ho dáme do chladničky. Čo sa týka obsahu živín, tie zostanú zachované aj pri skladovaní v chladničke. Niektorí však upozorňujú, že tak stratí svoju typickú chuť.
7. Baklažán
Baklažán do chladničky nepatrí, pretože si to negatívne odnesie jeho chuť. Avšak ak ho necháme v kuchyni, dlho tam nevydrží. Preto je najvhodnejšie ho po zakúpení tepelne upraviť a skonzumovať. Do chladničky by sme nemali dávať ani tekvice či cukety, pretože sa to záporne odzrkadlí na ich textúre i chuti.
8. Zelené (nezrelé) avokádo
Ak vložíme nezrelé avokádo do chladničky, uprieme mu šancu dozrieť. Naopak, ak chceme tento proces urýchliť, necháme ho v kuchyni a uložíme do blízkosti banánov.
9. Kokosový olej
Kokosový olej vydrží pri izbovej teplote niekoľko mesiacov. Ak ho dáme do chladničky, bude veľmi tuhý a bude sa nám s ním zle pracovať.
10. Uhorky
Uhorky najlepšie chutia, keď ich necháme uložené na kuchynskej linke. Experimentovanie v tomto smere takisto príliš nevypláca.
Mirka