10 minút cvičenia vám môže zachrániť život

Prehrešky v podobe nezdravej stravy, nedostatku spánku či pohybu, vám telo do štyridsiatky ako tak odpustí. No po dosiahnutí tohto jubilea to také jednoduché nie je – možno začínate priberať, máte vyšší tlak či cholesterol alebo vás trápia ďalšie diagnózy.

Štyridsiatka predstavuje pre mnohých z nás míľnik – zvyčajne máme upratané v rebríčku hodnôt, poznáme svoje silné i slabé stránky, dokážeme sa povzniesť nad nepodstatné veci. Avšak v prípade nezdravého životného štýlu nám tiež telo dáva jasné signály, že s tým treba niečo robiť. Podľa novej štúdie, ktorá bola zverejnená v januári 2022, môže byť prevenciou ochorení po štyridsiatke cvičenie v trvaní 10 minút denne.

Stačí cvičenie v trvaní 10 minút denne?

Ak vezmeme do úvahy odporúčania americkej inštitúcie CDC, tak dospelý človek by si mal dopriať 150 minút pohybovej aktivity týždenne v miernej intenzite (intenzita, pri ktorej dokážete bez problémov rozprávať, teda sa riadite tzv. „talk testom“), čo môže byť bicyklovanie, plávanie, venčenie psa, práce v záhradke atď. Pohybovú aktivitu si môžete rozdeliť napríklad po 30 minút denne 5 dní v týždni. K tomuto času treba prirátať ešte dva silové tréningy v týždenne, čiže cvičenie s váhou vlastného tela alebo posilňovanie s činkami.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise JAMA Network môže už 10 minút pohybovej aktivity denne predĺžiť život a zabrániť predčasnému úmrtiu. Do štúdie bolo zapojených 5 000 účastníkov vo veku nad 40 rokov. V rámci nej bola meraná a vyhodnocovaná ich pohybová aktivita a vplyv na zdravotný stav. Vedci zobrali do úvahy aj ďalšie faktory, ktoré by mohli ovplyvniť závery tejto štúdie, teda fajčenie, pitie alkoholu, index telesnej hmotnosti, rasu a podobne.
Aký bol výsledok štúdie? Len v USA by 10 minút cvičenia denne dokázalo odvrátiť 110 000 úmrtí, čo predstavuje zhruba 7-percentný pokles. Ak účastníci štúdie cvičili 20 minút mierne alebo intenzívne cvičenie, ročné úmrtia by poklesli o 209 000 ročne a 30 minút cvičenia denne by predstavovalo pokles ročnej úmrtnosti až o 17 percent.

Benefity pravidelného cvičenia

Jedným z dôvodov rastúceho počtu civilizačných ochorení je okrem stresu, nezdravej stravy, nedostatku spánku aj sedavý spôsob života. Podľa nedávno publikovanej štúdie sa v tomto smere počíta aj málo, teda aspoň 10 minút pohybovej aktivity denne.

Pravidelné cvičenie má množstvo benefitov. Je, napríklad významnou prevenciou nadváhy, obezity a civilizačných ochorení (infarkt, mŕtvica, cukrovka, vysoký tlak, depresia…), zlepšuje náladu, dodáva energiu, podporuje kvalitu spánku a zvyšuje sebavedomie.
Mirka