10 mini tipov, ako sa stať lepším človekom

Na tomto svete sme preto, aby sme neustále zlepšovali svoje ja a to po všetkých stránkach. Ako sa stať lepším (úspešnejším, spokojnejším, pozitívnejším, zdravším, štíhlejším...) človekom? Inšpirujte sa našimi tipmi.

1. Deň začínajte s vďačnosťou na perách

Hneď ráno po tom, ako otvoríte oči, venujte pár minút rituálu vďačnosti. Z celého srdca poďakujte za všetko dobré vo vašom živote. Nezabudnite ani na detaily. Ranný rituál vďačnosti vás pozitívne naladí do nového dňa a zároveň si ním budujete lepšiu a krajšiu budúcnosť, pretože do života si priťahujete to, na čo myslíte.

2. Otužujte sa

Ranné otužovanie je výborné na posilnenie imunity a takisto podporí vaše pozitívne naladenie sa do nového dňa. Môžete si dopriať striedavú sprchu, teda striedať teplú a studenú vodu, alebo sa otužovať na konci sprchovania studenou vodou. Avšak skôr, ako sa do toho pustíte, zistite si, ako postupovať.

3. Viac používajte svoje nohy

Najlepším a pre človeka najprirodzenejším pohybom je chôdza. Využívajte svoje nohy čo najviac! Chôdza po čerstvom vzduchu posilní zdravie, udrží váš metabolizmus i pohybový aparát v dobrej kondícii. Samozrejme, je prospešná aj pre psychiku. V neposlednom rade tým pomôžete aj planéte.

4. Podporujte lokálne trhy

Možno je jednoduchšie zájsť do supermarketu a nakúpiť všetko v rámci jedného nákupu, no návštevou lokálnych trhov získate dobrý pocit, že ste pomohli drobným farmárom či predajcom, a s veľkou pravdepodobnosťou kúpite aj oveľa kvalitnejšie produkty.

5. Denne 30 minút čítajte

Knihy sú dar, ktorý nás mnohému naučí. Doprajte si denne aspoň 30 minút s knihou v ruke. Veľkú pozornosť venujte jej výberu.

6. Jeden dobrý skutok denne pomáha zmeniť svet k lepšiemu

Niekedy môžete krátkym telefonátom nabiť niekoho pozitívnou energiou na celý deň a on ju bude rozdávať ďalej. Nemusíte vymýšľať žiadne špeciálne prekvapenia a ani robiť obrovské obety, stačia drobnosti – úsmev či milé slovo.

7. Nebojte sa priznať chybu a ospravedlniť sa

Robiť chyby je ľudské. Máme na to právo. Avšak dôležité je, aby sme si ich vedeli priznať, poučiť sa z nich a ak je to potrebné, aj sa ospravedlniť.

8. Rešpektujte seba i ostatných

Každý z nás je jedinečný a má právo žiť svoj život tak, ako chce. Rešpektujte nápady, skúsenosti i životný štýl druhých ľudí.

9. Majte vždy stanovený cieľ

Ciele dávajú nášmu životu zmysel. Snažte sa mať vždy vytýčený reálny a časovo ohraničený cieľ i spôsoby, ako ho dosiahnuť. Dennodenne venujte práci na jeho splnení aspoň 20 – 30 minút.

10. Dôverujte

Nie všetko máte vo svojich rukách, nie všetko môžete kontrolovať. Niekedy ani maximum úsilia nestačí na to, aby udalosti dopadli tak, ako chceme. Naučte sa dôverovať prírode, Bohu, Vyššej moci či Vesmíru, že to, čo sa deje, je pre vás to najlepšie.

Mirka