10 000 krokov pre zdravie? Naozaj treba až toľko?

Pravidelný pohyb je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu. Je tiež smutnou pravdou, že dnešní ľudia sa hýbu len veľmi málo.

Istú dobu sme všetci počúvali o tom, že na udržanie dobrého zdravia, odporúčajú lekári a odborníci denne spraviť aspoň 10 tisíc krokov. Toto číslo, ako sa však ukázalo v posledných rokoch, nemusí byť tak celkom správne.

Respektíve podľa vedcov aj oveľa menší počet krokov za deň dokáže naše zdravie výrazne ovplyvniť.

Aj 4 000 krokov môže byť dosť

Výskumníci analyzovali 17 štúdií, ktoré sa zaoberali tým, koľko krokov ľudia urobili, zvyčajne za týždeň, a sledovali ich zdravotné výsledky po približne siedmich rokoch. Dospeli k záveru, že zvyk chodiť tesne pod 4000 krokov denne znižuje riziko úmrtia na akúkoľvek príčinu, vrátane kardiovaskulárnych chorôb.

To znamená asi 30- až 45-minútovú prechádzku, aj keď sa to, samozrejme, líši v závislosti od konkrétneho človeka.

Čím viac krokov však urobíte, tým ste na tom lepšie. Riziko úmrtnosti sa totiž znížilo o 15% za každých ďalších 1 000 krokov, ktoré účastníci štúdie urobili.

                                                     Zdroj foto: freepik.com

Dobrá správa pre ľudí

Zistenie, že stačí aj menej ako 10 000 krokov na to, aby sme podporili naše zdravie, je veľmi dôležité.

Niektorí ľudia sa totiž môžu na 10 000 pozerať ako na nedosiahnuteľné číslo, čo môže odrádzať od pohybu všeobecne. Niektorí sa môžu stať akoby posadnutými a mať úzkostné myšlienky, ak sa im nepodarí splniť tento cieľ každodenného pohybu.

Fixácia na číslo 10 000 môže nášmu celkovému zdraviu skôr uškodiť ako pomôcť.

Tento nový výskum teda ukazuje, že pohyb naozaj nemusí byť “všetko alebo nič” a že aj málo pohybu sa ráta. Či je to chôdza doma po schodoch, krátka prechádzka so psom okolo bytovky alebo vychádzka s deťmi na neďaleké detské ihrisko - to všetko sú kroky, aj keď ich počet nie je nijako ohurujúci. Aj tieto kroky ale majú pozitívny vplyv na naše zdravie.

                                                     Zdroj foto: freepik.com

A keď necítime tlak, že ich denne musí byť aspoň 10 000, aby za niečo stáli, môže nás to napokon aj podporiť k tomu, že sa budeme chcieť prirodzene hýbať viac.

Veľa závisí aj od veku

Konkrétny počet krokov, ktoré by sme mali denne urobiť, aby sme znížili riziko srdcovocievnych ochorení a úmrtia, závisí od viacerých faktorov.

Jedným z nich je aj vek. Podľa vedcov by ľudia mladší ako 60 rokov mali ideálne prejsť 8 000 až 10 000 krokov denne, aby dosiahli čo najlepšie zdravotné výhody. 

U ľudí nad  60 rokov sa ukázalo byť postačujúce rozpätie medzi 6 000 až 8 000 krokmi.

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com