„Obyčajné“ návyky, ktoré vám predĺžia život

Každý z nás chce prežiť dlhý a spokojný život. Hoci mnohé v živote nie je možné ovplyvniť, veľa vecí sa ovplyvniť dá – k dlhému a šťastnému životu nám môžu pomôcť aj niektoré dobré zvyky.

Čo vám môže predĺžiť život?

1. Naučte sa tešiť z maličkostí

Možno to znie ošúchane, ale je to naozaj tak. Radujte sa zo všetkého, čo vám život prináša. Podľa výskumov môže životná spokojnosť priniesť človeku 4 – 10 rokov života navyše. To stojí za to, čo poviete?

2. Pri varení používajte bylinky

Soľ, resp. sodík je zastúpený v množstve potravín. Denne ho prijmeme niekoľkonásobne viac, ako je pre naše telo vhodné. V dôsledku toho trpíme vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi chorobami. Ako tomu predísť? Naučte sa čítať etikety a vyhýbať sa potravinám, ktoré sú zásobárňou sodíka a takisto používajte pri varení hlavne bylinky. Jedlám dodajú skvelú chuť a majú veľa pozitívnych účinkov na zdravie.

3. Denne si doprajte aspoň 30 minút svižnej chôdze

Nemusíte ich absolvovať vkuse, pokojne si ich rozdeľte na viac častí. Takto toto pravidlo dodržíte bez väčších problémov a predĺžite si život.

4. Doprajte si výživné raňajky

Raňajkovanie má veľa výhod – zasýti vás, dodá vám energiu na celé dopoludnie a predídete konzumácii nezdravých jedál počas dňa. Samozrejme za predpokladu, že si na tanier naservírujete zdravé a vyvážené potraviny. Výborné sú obilninové vločky, ovocie a prospešné tuky v podobe orechov či semiačok.

5. Doprajte si alkohol s mierou

Striedma konzumácia alkoholu, napríklad v podobe vína či piva je prospešná. Dokazujú to mnohé vedecké výskumy. Striedma konzumácia červeného vína sa spája s prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Pivo takisto obsahuje veľa prospešných látok, ako napríklad B vitamíny či niektoré minerály a stopové prvky.

6. Dívajte sa na svet pozitívne

Hovoríte si, že sa to hovorí ľahko? Ak ste sa aj nenarodili ako optimista, môžete na sebe zapracovať. Keď človek chce, všetko sa dá. Byť optimistom sa oplatí – prežijete oveľa šťastnejší a zrejme aj dlhší život ako pesimisti.

7. Relaxujte

Veľkou chybou Slovákov je, že nevedia odpočívať a stále sa niekam ženú. Nechoďte s davom i vy! Počas víkendov si doprajte voľno – oddychujte, spoznávajte nové miesta a stretávajte sa s priateľmi.

-w-