Repkový olej vo výžive športovcov. Preto patrí do kuchyne aktívnych ľudí
Čím je športovec aktívnejší, tým viac energie spotrebuje, to je jednoduchá matematika. Kľúčové je teda to, čo je, aby si doplnil potrebnú energiu.
„Jej zdrojom sú predovšetkým sacharidy a tuky prijímané v strave. Ich vzájomný pomer závisí od druhu a intenzity cvičenia. Takže najmä športovci by mali dodržiavať zásady správnej výživy. Odporúča sa konzumovať dobré tuky. Ich zdrojom sú napríklad rastlinné oleje, ako je repkový olej,“ potvrdzuje odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská, PhD.
Rastlinné oleje, napríklad repkový, obsahujú najcennejšiu skupinu mastných kyselín, ktoré ľudské telo neprodukuje. Preto by sme si ich mali zabezpečovať v strave. Kyseliny ALA a LA (blahodarné účinky pri požití najmenej – 2 g ALA a 10 g LA za deň)1 zo skupiny omega-3 sú potrebné pre normálny vývoj dieťaťa a tiež pomáhajú udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v krvi. Vo väčšine európskych krajín je úroveň spotreby omega-3 mastných kyselín príliš nízka.2
Rastlinné oleje, zdroj esenciálnych mastných kyselín, sú pre ľudské telo cennejšie, ako tuky živočíšneho pôvodu.3 Práve repkový olej sa vyznačuje optimálnym zložením mastných kyselín medzi populárnymi rastlinnými olejmi. Obsahuje najmenej pre naše telo nepriaznivých nasýtených mastných kyselín (ich obsah je 2x nižší než v olivovom oleji alebo slnečnicovom oleji) a má až 10-krát viac omega-3 kyselín ako olivový olej. Pamätajme, že dobrým zdrojom týchto látok je rovnako rafinovaný olej, aj za studena lisovaný repkový olej. 4
Musíme však brať do úvahy nielen množstvo, ale aj pomer mastných kyselín obsiahnutých v repkovom oleji. Z hľadiska ľudskej výživy má repkový olej ideálny pomer omega-6 k omega-3, približne 2:1. 5
Aj pri náročnom športovaní by sme mali pamätať na repkový olej vzhľadom na fakt, že obsahuje vitamíny E, K a provitamín A. Prvý z nich má antioxidačné účinky a pomáha chrániť telo pred voľnými radikálmi, zatiaľ čo vitamín K podporuje normálnu zrážanlivosti krvi a udržanie zdravých kostí. Tuky sú koncentrovanou formou energie a chránia nás pred tepelnými stratami.
Športovec môže využiť v kuchyni repkový olej na veľa spôsobov. Rafinovaný repkový olej si udržuje čerstvosť dlhšie, pretože má veľmi dobrú oxidačnú stabilitu. Je vhodný do šalátov a hodí sa aj na vyprážanie a v porovnaní s ostatnými tukmi má o 5%-10% menšiu energetickú hodnotu, pretože ľahko odtečie z vypraženého pokrmu. 6
Zdroj: http://bodymind.cvicte.sk/cvicte-sk/repkovy-olej-vo-vyzive-sportovcov-preto-patri-d